Jane Goodall a grizzlyk védettsége mellett kampányol

Tudósok egy csoportja Jane GoodallHamarosan Magyarországra látogat Jane Goodall világhírű főemlőskutató. , a világhírű környezetvédő vezetésével kampányt indított azért, hogy az amerikai szövetségi kormány ne vegye le a veszélyeztetett fajokA modern Noé bárkája - több ezer veszélyeztetett állatfaj DNS-ét gyűjtötték össze. listájáról a YellowstoneKocsiajtót kinyitó medve rémisztett meg egy kiránduló családot. Nemzeti Parkban élő mintegy hétszáz grizzlymedvét.

6

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálatnak írt levelében az 58 szakember azt kéri, hogy a vadállatA 10 legjobb úticél medveszafarihoz. országos szintű védelem alatt maradjon, ahogyan eddig az 1975-ben elfogadott törvény rendelkezik, megvédve a grizzlypopulációt a vadászoktól és más emberi beavatkozástól.

Még mindig veszélyben vannak

A grizzlyAnyjuk hátán hajókáztak át a tavon a medvebocsok. ket továbbra is sújtja életterük és táplálékforrásaik elvesztése a klímaváltozás11 ezer tudós figyelmeztet a klímavészhelyzetre. , a nem őshonos fajok terjedése és a szárazságIdén már hétezer erdőtűz volt Kaliforniában, a mostani az eddigi legpusztítóbb. miatt – írták a szakemberek, akik kétségbe vonták a szolgálat becslését arról, hogy ma már mintegy 700 grizzly barangol a Yellowstone parkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. hatalmas vadonjaiban.

1

Negyven éve, amikor kevesebb mint 150 egyedet számlált a grizzlypopuláció a Yellowstone ökoszisztémában, túlélésük kétséges volt, a veszélyeztetettA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. állatokról szóló törvénynek köszönhetően mostanra lassan emelkedett számuk. Jövőjük azonban még nem biztosított, mivel számos veszélyRendkívül mérgező, halált okozó vegyület került a levegőbe a tiencsini robbanások után. fenyegeti túlélésüket.

Vadászhatóak lennének a medvék

A tudósok levele akkor látott napvilágot, amikor Wyoming és Montana szövetségi államok vadvédelmi illetékesei már terveket vázoltak fel a grizzlyk vadászatMegakadályozta a grizzly medvék vadászatát egy amerikai bíró. ára, ha lekerül a védettMegszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét. állatok listájáról. A Yellowstone parkból elkóborló állatokat engedéllyel bíró vadászok lelőhetik. A héten ismertetett montanai tervek szerint a helyiek 50 dollárért kaphatnának vadászati engedélyt a november-decemberi és a március-áprilisi vadászati szezonban. Az államon kívüli vadászoknak ezer dollárt kellene fizetniük.

3

grizzly-2

A grizzly 1975-ben kapott országos szintű védelmet az Egyesült Államokban, miután hagyományos élőhelyének nagy részéről elűzték. A fajmentő program keretében azóta a Yellowstone-ban – Montana, Idaho és Wyoming államok területén – élő medvenépesség lassan újjászületett, mára ott él a Egyesült ÁllamokMagyarországról is követhető a teljes napfogyatkozás. második legnagyobb populációja, mintegy hétszáz egyed. Az északi kontinentális vízválasztó térségében mintegy ezer állatról tudnak. A populáció megerősítése illetékesek szerint olyan eredményes volt, hogy a vadvédelmi szolgálat kezdeményezte, a Yellowstone-ban élő mintegy hétszáz medveMedvét figyeltek meg kirándulók az Aggteleki Nemzeti Parkban. kerüljön ki a veszélyeztetett fajokról szóló szövetségi törvény hatálya alól.

grizzly

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!