India visszaköveteli a brit koronaékszerek egyik ékkövét, a híres Koh-i-Noor-gyémántot

Indiai üzletemberek és művészek egy csoportja harcot indított azért, hogy Nagy-BritanniaKereskedelmi űrkikötő építését tervezi Nagy-Britannia. adja vissza Indiának a brit koronaékszerek egyik ékkövét, a 105 karátos Koh-i-Noor-gyémántHíres Gyémántok. ot. A gyémánt egyike azoknak a műkincseknek, amelyek kétes körülmények között kerültek el Indiából. A visszaszolgáltatás kezdeményezői egy brit ügyvédi irodát bíztak meg azzal, hogy az ügyet a londoni felső bíróság elé vigye, és ha keresetük elbukik, készek a hágai nemzetközi bíróságra menni – adta hírül a The Independent brit napilap.

gyemant-4

A gyémánt 1851-ben érkezett Londonba, az utolsó szikhAranytemplom - a szikhek szent temploma. maharadzsa “adta” Viktória brit uralkodóÍgy nézett ki III.Richard - a megtalált csontváza alapján elkészült a hírhedt király arcrekonstrukciója. nak, amikor Nagy-Britannia bekebelezte Pandzsábot. A gyémánt átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzet megszégyenítéseként tartják számon. A legendák szerint a gyémántot csak nő viselheti, férfira szerencsétlenséget hoz. 1911-ben belefoglalták V. György uralkodó feleségének, Mária királynénak a koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébeté, II. Erzsébet édesanyjáé lett, aki 2002-ben halt meg. A gyémántot a Towerben, a koronaékszerek között őrzik.

Koh-i-Noor gyémánt

Koh-i-Noor gyémánt

David de Souza, az indiai Tito-csoport illetékese hangoztatta, hogy a Koh-i-noor-gyémánt egyike azoknak a műkincseknek, amelyek kétes körülmények között kerültek el Indiából. A gyarmatosítás vagyonokat lopott el hazájából és “megsemmisítette az ország szellemét” – tette hozzá. Bumicka Szingh bollywoodi színésznő hangsúlyozta, hogy “a Koh-i-noor-gyémánt nemcsak egy 105 karátos ékkő, de történelmünk, kultúránk része, és kétségtelen, hogy vissza kell azt adni”. A brit kormány eddig az ovális alakú, halványlila színű gyémánt visszaszolgáltatására irányuló minden kísérletet visszavert. IndiaVégeláthatatlan teaültetvények Indiában. mellett a gyémánt visszaadását követelte az 1970-es években Pakisztán, Irán, sőt az afganisztáni tálibok is.

Az indiaiak által megbízott brit ügyvédek a kulturális javak visszaszolgáltatásáról szóló törvényre alapozzák keresetüket, amely felhatalmazza a brit nemzeti intézményeket lopott műkincsek visszaadására. Satish Jakhu, a Rubric Lois King ügyvédi irodaA Google elképesztő irodái - Dublin, London, Tel-Aviv. illetékese a Daily Mail brit napilapnak elmondta, “az ingó javak jogsértéséről szóló törvény alapján azzal fognak érvelni, hogy a brit kormány ellopta a gyémántokat”.

Koh-i-Noor gyémánt
Fotó: MTI/EPA/Suzanne Plunkett)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!