India-méretű trópusi őserdőt irthatnak ki 2050-ig

Majdnem IndiaIskola a híd alatt Új-Delhi legszegényebb gyerekeinek. -méretű trópusi őserdőt irthatnak ki 2050-ig – figyelmeztetett egy frissen megjelent tanulmány. A washingtoni székhelyű Center of Global Development nevű kutatóintézet száz ország műholdfelvételeit elemezte. Eredményeik arra mutatnak, hogy a következő 35 évben 289 millió hektár trópusi őserdőt vágnak ki a Földön. Az erdőÚj becslések szerint nyolcszor több, hárombillió fa van a Földön, mint eddig gondolták. irtás hozzájárul a klímaváltozáshoz, mivel a fákVastagabb levelet növesztenek a növények a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt. egyrészt maguk is szenet tárolnak, másrészt a légkörVastagabb levelet növesztenek a növények a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt. szűrMegdöntötték Felix Baumgartner rekordját - elképesztő sztratoszféraugrás. őjeként működnek: felveszik az üvegházhatású szénA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. -dioxidot. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, az esőerdők irtásával 169 milliárd tonna szén kerül az atmoszférába 2050-re. Ez akkora mennyiség, amennyivel 44 ezer széntüzelésű erőművet egy évig lehet működtetni – mondta a tanulmány vezető szerzője.

Esőerdők kiirtása

Esőerdők kiirtása

A trópusi őserdő irtásának visszaszorítása a klímaváltozásVastagabb levelet növesztenek a növények a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt. elleni küzdelem olcsó útja – mutatott rá Jonah Busch környezetvédelmi közgazdász. Az ENSZAz elmúlt 25 évben a felére csökkent a gyermekhalandóság. éghajlat-változási szakértői szerint legfeljebb egytrillió tonna szén égethető el, hogy a felmelegedésStephen Hawking szerint önmagát irthatja ki az emberiség. mértékét globálisan 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani és így a katasztrofális következményeket elkerülje az emberiség.

A tanulmány szerint a trópusi erdők irtásának legjelentősebb hajtóereje a globális piacra szánt termények – többek között a szója és a pálmaolaj – iparszerű mezőgazdasági termesztése. Az elemzés készítői azt jósolták, hogy az erdőirtásA világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról. növekedni fog a 2020-as és a 2030-as években, 2040 körül viszont felgyorsul, ha nem tesznek ellene. A folyamat megállítására történtek már sikeres erőfeszítések: műholdas ellenőrzéssel és a hatóságok erőteljesebb fellépésével BrazíliaMinden évben több ezer kilométert utazik a pingvin, hogy meglátogassa a megmentőjét. egy évtized alatt 80 százalékkal csökkentette az amazóniai őserdők kivágását. Eközben a szójatermesztés és a szarvasmarhatartás is növekedett az országban.

Esőerdők kiirtása

Esőerdők kiirtása

Esőerdők kiirtása

Esőerdők kiirtása

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!