Ilyen hangja van, amikor milliónyi vándorló királylepke lepi el a tájat

A természetÖtletes utcai alkotások, melyekben a természet jut főszerephez. egyik leghíresebb vándorlása a pompás királylepkéhez (Danaus plexippus) kötődik, a színpompás rovarMegfejtették az amerikai Mono-tó “lúgos legyének” titkát. hihetetlen utazásLekerülhet a világörökségi listáról Montenegró festői városa, Kotor. ának rejtélyMegfejthették a különleges zöldvérű gyíkok titkát. ét néhány éve fejtették meg a kutatók. Ez egyetlen rovar, amelyik ilyen hatalmas távolságot tesz meg. A pompás királylepkePompás királylepke vonulás Mexikóban.  ugyanis az észak-amerikai Nagy-tavak térségében él: az Egyesült Államokban MinnesotáÚszó kertek és lábbal evező halászok - lenyűgöző drónvideón csodálhatjuk meg Mianmar különleges tavát. l New YorkMegépülhet az első hyperloop pálya az Egyesült Államokban. államig, Kanadában pedig Ontario államában található meg; a telet azonban több ezer kilométerre, Mexikó Michoacán államban, egy mindössze 155 négyzetkilométeres területen tölti.

Forrás: U.S. Fish & Wildlife Service

A becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepkePompás királylepke vonulás Mexikóban. indul el a 3500–5000 kilométeres útra, amin több generációval korábbi elődei repültek legutóbb, mivel a lepkékLepkeszárnyak "szimatolhatják ki" a rossz levegőt. életciklusa mindössze néhány hónap.

Az 1975-ben felfedezett telelőhelyet Mexikó 1986-ban természetvédelmi területté, majd az UNESCO 2006-ban bioszféra rezervátummá nyilvánította, nem sokkal később pedig a világörökségRománia visszavonná Verespatak világörökségi jelölését. része lett.

Inside The World’s Largest Monarch Butterfly Population

The largest population of wintering monarch butterflies is in the mountains of Mexico’s Michoacán region.

Közzétette: Nightline – 2018. február 8., csütörtök

 

Egy korábbi, a Cell Report című szaklapban publikált tanulmány rávilágított nem mindennapi vándorlásuk titkára: biológusok és matematikusok modellezték, hogy működik a rovar belső iránytűje a hosszú úton. A pompás királylepkeMegfejtették a pompás királylepke hosszú vándorútjának rejtélyét. hosszú vándorútját előre meghatározott, optimális útvonalon repüli: két hónap után érkeznek meg a közép-mexikóTányér méretű pókot fedeztek fel Mexikóban. i térségbe, miközben takarékosan bánnak az energiával és csak néhány jelre hagyatkoznak.

Forrás: Scott Clark/flickr
Forrás: Wikimedia Commons/Kenneth Dwain Harrelson

A bemenő jelek kizárólag a Napból érkeznek. Az egyik féle jel a Nap elhelyezkedése a horizonton, a másik az idő múlása, a kettőből áll össze a rovar belső iránytűje, amellyel egész nap képes délnek tartani – derült ki a tudósok vizsgálataiból, akik a belső iránytű bemenő jeleinek felderítése után elkészítette a rendszer szimulációs modelljét.

Ez egyrészt a csápoknak az idő múlását jelző “óraneuronjain”, másrészt a szemekben lévő idegeken alapul, amelyek a Nap pozícióját figyelik. A hálózatba beérkezik a kétféle jel, ezután a rendszer egyezteti őket, hogy jelezze, ha a rovar letért a helyes útról és korrekcióra van szükség.

A királylepke másik érdekessége, hogy a hernyóA különleges koponya arcú hernyó. ja kizárólag selyemkóróféléket eszik, melyek erősen mérgezőek. A méreganyag a hernyóra nincs hatással, azonban beépül az abból kifejlődő lepke testébe, ezzel védettséget adva neki.

Forrás: Courtney Celley/USFWS
Phil Torres kutató, a The Jungle Diaries ismeretterjesztő sorozat házigazdája, nemrég a különlegesA repülő mókusok eddig ismeretlen faját fedezték fel egy kínai hegyvidéken. rovarokMeglepő módon szennyez a mikroműanyag - szúnyogok révén is bekerül a táplálékláncba. nyomába eredt, hogy bemutassa milyen hangja is van annak, amikor milliónyi vándorló lepke lepi el a tájat és borítja be a fák ágait: 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!