Idén már ötödször tört ki a pusztító Fuego vulkán Guatemalában

Ismét kitört a FuegoHatalmas pusztítást vitt véghez a guatemalai vulkánkitörés - egy települést elnyelt a láva. (Tűz) vulkánKitört egy alaszkai vulkán, veszélyben a légiközlekedés. Guatemalában: a tűzhányó környékén lévő településekről nagyjából négyezer embert evakuáltak, s további ezrek menekültek biztonságos helyre – közölte a közép-amerikai ország katasztrófavédelmi hatósága.

Forrás: Rick Thomas/Wikimedia Commons/imaggeo.egu.eu  
Forrás: Wikimedia Commons/Kevin Sebold

A Fuego hétfőre virradóra füstfelhőt lövellt mintegy 1500 méteres magasságba, és vulkanikus lávaNem csillapodik a Kilauea vulkán, amely már kétezer embert kényszerített otthona elhagyására. folyt le 2,5 kilométer hosszan egyik lejtőjén. Egyelőre nincsenek értesülések sérültekről vagy halottakról.

Juan Pablo Oliva, a guatemalai szeizmológiai, vulkanológiai és meteorológiai intézet vezetője ugyanakkor további veszélyesAz egyik legkaotikusabb nyolc sávos kereszteződés lámpák nélkül. lávafolyamokra és forró hamuesőre figyelmeztetett. A Fuego mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekszik a guatemalai fővárostól.

A tűzhányó legutóbbi kitörésekor, júniusban nagyjából kétszáz ember vesztette életét. A vulkanikus hamuForró hamut szór a Sinabung vulkán Szumátra lakóira. és láva egész településeket temetett maga alá. A katasztrófaElszabadultak a vadállatok a grúz fővárosban. akkor nagyjából 1,7 millió embert érintett, az okozott gazdasági károkat 219 millió dollárra becsülik.

A Fuego Közép-AmerikaTragédiát okozott a Yosemite Nemzeti Parkban történt hatalmas sziklaomlás. egyik legaktívabb tűzhányóA Földközi-tenger felé csúszik az Etna. ja, a 3763 méter magas vulkán az idén már ötödször tört ki.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!