Idén a földikutya lett az év emlőse

A keleti sün, az ürge, a denevérekÍgy indul vadászni a Gunung Mulu Nemzeti Parkban élő milliónyi denevér. és a mogyorós pele2017-ben a mogyorós pele az év emlőse. után idén egy egészen különlegesRitkán látható, gyönyörű színekben játszó felhők alakultak ki Norvégia felett. fajt választottak az Év Emlősének a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programjának felelősei: ezúttal a hazánkban fokozottan védettFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. földikutyaA délvidéki földikutya élőhelyéért küzdenek a természetvédők. fajcsoport érdemelte ki a címet. A korábban nyugati földikutyaként számon tartott egyetlen fajjal szemben, a tudomány mai állása szerint hazánkban három földikutya faj is él (egy negyedik faj, a szerémségi földikutya korábbi jelenlétét is feltételezik, de élő példány eddig még nem került elő). Ezek a fajok mind kárpát-medencei kialakulásúak és közel kétmillió éves múltra tekintenek vissza.

Délvidéki földikutyaA délvidéki földikutya élőhelyéért küzdenek a természetvédők. a bajai földikutya-rezervátumTermészetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum. területén (MTI fotó: Ujvári Sándor)

Mindhárom faj fokozottan védettMegszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét. hazánkban és egyenként is rendkívül ritkának számítanak. Az erdélyi (világállománya megközelítheti a 9 000 példányt, hazánkban ennek kb. 11-12%-a él) és a magyar földikutya (világállománya valamivel kevesebb mint 6 000 példányra tehető, melynek kb. 15%-a él nálunk) kicsit jobb helyzetben van, mert több állományuk is megtalálható az országban. Ezzel szemben a délvidéki földikutya világállománya óvatos becslések szerint is csak mintegy 600 példányt számlál, viszont ennek több mint 80%-a hazánkban él.

Ez utóbbi faj helyzete, az érdekükben végzett, hatékony beavatkozásoknak köszönhetően az elmúlt évben stabilizálódni látszott. A Kiskunsági Nemzeti ParkMinden idők egyik legnagyobb vadállat-áttelepítési programját hajtják végre. Igazgatóság ugyanis 2017-ben nagyjából 10 hektáros élőhely-bővítést hajtott végre, mely a közeli jövőben várhatón a határmenti állomány növekedéséhez járul majd hozzá. Továbbá egy biztonságos helyen, Öttömös térségében, a mentett állatokból létrehoztak egy teljesen új populációt is, mellyel a délvidéki földikutya egyedszáma szintén tovább erősödhet. Még ugyanebben az évben a földikutya-rezervátumTermészetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum. létrejöttével együtt védetté nyilvánították a bajai állomány élőhelyét is.

MTI fotó: Ujvári Sándor

A ritkaAz óceánok mélyén élő világító zsebcápa új faját azonosították. és veszélyeztetettÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc. állatfajok mintapéldájaként sokszor bemutatott címerállatnál, az óriás pandánál is jóval ritkább emlősfajunk megmentéséért folytatott harcban ráadásul egy tavalyi felfedezés1500 éves kardot emelt ki egy kislány egy svédországi tóból. is további reményt ad. Albertirsa térségében ugyanis újabb példányok kerültek elő, melyeknek faji hovatartozásuk egyelőre még bizonytalan. Ezt genetikai vizsgálatokkal állapítják majd meg, így az sem zárható ki, hogy újabb délvidéki földikutya előfordulásra bukkantak. Az állomány méretének felmérése sem zárult még le, de az már most látható, hogy nem elhanyagolható az itt élő populáció sem. A földikutya kiválasztásával tehát az egész fajcsoportra hívják fel a figyelmet a Vadonleső Program szakemberei.

Forrás: Wikimedia Commons/Tashkoskim


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!