Idegrendszeri betegségeket gyógyíthat a világ egyik legerősebb pókmérge

Idegrendszeri betegségek, köztük a fájdalom és az epilepszia, sőt a stroke kezelésére is fel lehetne használni a világ egyik legerősebb pókmérgét – közölték ausztrál kutatók. Az ausztrál tölcsérhálós pókok mérge a zsákmány megbénítása céljából kifejezetten az idegrendszert veszi célba, ezért a méregből nyert gyógyszerek hatékonyabbak lehetnek az idegrendszeri rendellenességek kezelésére, mint az ember által gyártott készítmények – mondták a Queenslandi Egyetem molekuláris biológiai kutatóintézetének szakemberei. Az intézet a világ vezető intézménye a méregalapú gyógyszerek kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. ában, gyűjteményében több mint 600 féle méreg található.

Forrás: flickr/Alan Couch

A pókmérgek vélhetően több mint tízmillió különféle bioaktív peptidet tartalmaznak – hangsúlyozta közleményében Glenn King kutatásvezető professzor. A bioaktív peptidek olyan fehérjék, amelyek kedvezően befolyásolhatják az emberi testCorpus Museum - az emberi testet bemutató épület. működését. Az idegrendszert károsító mérgek az emberben is nagyon célzottan működnek, ezért kiváló gyógyszeralapanyagok lehetnek. Egy ígéretes felfedezéssel, amely hatékony lehet az epilepszia ellen, rövidesen megkezdődnek a klinikai kísérletek – közölte a professzor.

Forrás: David McClenaghan/CSIRO 

A klinikai próbák után az orvosok a tölcsérhálós pókok mérgének beadásával talán képesek lesznek megakadályozni, hogy a szélütés áldozatai agykárosodást szenvedjenek – mondta el a kutató a The Sydney Morning Herald című lapnak.

A mintegy 40 tölcsérhálós pókTányér méretű pókot fedeztek fel Mexikóban. közül a sydneyi tölcsérhálós pók hímjének mérgét tartják a leghalálosabbnak. Legkevesebb 13 halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álesetet okozott, de senki sem halt bele ellenszerének 1981-es felfedezése óta.

Forrás: David McClenaghan/CSIRO 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!