Holdkőzettel bővült a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteménye

Közép-Európa egyik legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. holdkőzetével gyarapodott a Zselici CsillagparkFényoszlopok ragyogtak a Zselici Csillagparkban. meteoritgyűjteménye a közelmúltban. Mosoni László, a csillagpark vezetője elmondta, hogy az 5 centiméter hosszú, 25 gramm súlyú, a holdfelszíntől való elszakadás nyomait magán viselő leletAttila korabeli, ritka sírt találtak a régészek Kecskemét határában. Algériából, a valaha felfedezett legnagyobb holdi meteorithullásból származik és azt a somogyi állami erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. ket kezelő Sefag Zrt. egy kereskedőtől vásárolta meg.

MTI fotó: Varga György

A 2015 nyarán átadott, évi 10-11 ezer érdeklődőt fogadó csillagparknak mintegy harminc, a világ különböző tájain felfedezett kő- és vasmeteoritból álló gyűjteménye van, az új lelethez hasonló, nyilvánosan bemutatott holdi meteoritot legközelebb Bécsben szemlélhet meg a nagyközönség.

A holdkőzetek meteoritAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. formájában azután hullhattak a Földre, hogy egy kisbolygó vagy üstökös egykor a HoldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. felszínének ütközött, a becsapódás ereje pedig kisebb-nagyobb darabokat szakított ki belőle. Ilyen kőzetdarabokra eddig elsősorban az Antarktiszon, az Arab-félszigeten és Észak-AfrikaSorra pusztulnak el Afrika legöregebb és legnagyobb majomkenyérfái. sivatagaiban bukkantak a kutatók. A lelet MagyarországCsillagsétákat rendeznek a magyarországi nemzeti parkok. legnagyobb, nyilvános helyen látható holdkőzete. Az ELTE Természettudományi Kara őriz ugyan holdkőzeteket, ám azok mindössze néhány tized grammosak, s ritkán láthatók.

MTI fotó: Varga György


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!