Holdkőzettel bővült a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteménye

Közép-EurópaA struccnál háromszor nagyobb ősmadár fosszíliáira bukkantak a Krím-félszigetnél. egyik legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. holdkőzetével gyarapodott a Zselici CsillagparkFényoszlopok ragyogtak a Zselici Csillagparkban. meteoritgyűjteménye a közelmúltban. Mosoni László, a csillagpark vezetője elmondta, hogy az 5 centiméter hosszú, 25 gramm súlyú, a holdfelszíntől való elszakadás nyomait magán viselő leletFalfestményekkel díszített ókori "gyorsbüfét" fedeztek fel Pompejiben. Algériából, a valaha felfedezett legnagyobb holdi meteorithullásból származik és azt a somogyi állami erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. ket kezelő Sefag Zrt. egy kereskedőtől vásárolta meg.

MTI fotó: Varga György

A 2015 nyarán átadott, évi 10-11 ezer érdeklődőt fogadó csillagparknak mintegy harminc, a világ különböző tájain felfedezett kő- és vasmeteoritból álló gyűjteménye van, az új lelethez hasonló, nyilvánosan bemutatott holdi meteoritot legközelebb Bécsben szemlélhet meg a nagyközönség.

A holdkőzetek meteoritFéldrágakőre bukkantak egy Antarktiszon talált meteoritban. formájában azután hullhattak a Földre, hogy egy kisbolygó vagy üstökös egykor a HoldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. felszínének ütközött, a becsapódás ereje pedig kisebb-nagyobb darabokat szakított ki belőle. Ilyen kőzetdarabokra eddig elsősorban az Antarktiszon, az Arab-félszigeten és Észak-AfrikaEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. sivatagaiban bukkantak a kutatók. A lelet MagyarországPerzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben. legnagyobb, nyilvános helyen látható holdkőzete. Az ELTE Természettudományi Kara őriz ugyan holdkőzeteket, ám azok mindössze néhány tized grammosak, s ritkán láthatók.

MTI fotó: Varga György


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!