Hívek százezrei áramlanak a Mína-völgyi sátorvárosba

Mína egy Szaúd-Arábiában található kiterjedt völgy neve, amely alig 5 kilométerre keletre fekszik a muzulmánok szent városBosco Verticale - épül a függőleges erdő Milánóban. áA világ legtisztább tavai. l, Mekkától. Az év nagy részében lakatlanRégóta lakatlan szellemfalvak Olaszországban. és kietlen Mína az Arafat síkságon fekszik, amelyen átfut az az út, amely összeköti MekkaMekka a XXI. századi monumentális építkezés útjára lépett. központját és a síkságot lezáró gránit kiemelkedést, az Arafat-hegyet. A sivatagban emelkedő hegyet az iszlám szentnek tekinti, és gyakran Dzsabal al-Rahmának, azaz a Hála hegyA világ legveszélyesebb gyalogos túrája a Sárga-hegyen . ének nevezik.

Mina

Mina az éves nagy muzulmán zarándoklat, a háddzs idején nyüzsgő várossá változik. A zarándoklat hete alatt a sivár pusztán hatalmas sátorvárost állítanak fel, amely ideiglenes szállást biztosít a zarándokok tömegének. A sátrakhoz kiépült az infrastruktúra: konyhák, vécék, ivóvízvezeték, fürdési lehetőségek. Az összekötő utakon színkódok és kódok segítik a tájékozódást. Már a korábbi években is több százezren érkeztek a területre ebben az időszakban, de ez a szám a 2008-as háddzs idején túlszárnyalta a két milliót is.

Mina

Mina

Mina

A pusztaság azonban nemcsak szálláshelyet biztosít a zarándokoknak, hanem a háddzs egyik fontos rituáléjának a helyszíne is. A Mína-völgyben található a Dzsamarát-hídQingdao Haiwan híd - a világ leghosszabb tengeri hídja. , amely a Mekka felé vezető úton található. Ennek a hídnak a tőszomszédságában áll az a három oszlop, amelyek a zarándoklat utolsó napján a hagyományok és szokások központjában állnak. Ezek az oszlopok szimbolizálják a gonoszt, magát a sátánt, amelyet a háddzsra érkező muzulmánok megköveznek. Az ördög megkövezése a zarándoklat hetedik, azaz utolsó napján történik napkeltétől napnyugtáig.

Mina

Mina

A zarándoklatra érkező elképesztő tömeg azonban sok fejtörést okoz a szaúdi hatóságoknak. Mína pusztája egy héten keresztül több millió zarándoknak ad otthont. A hatalmas tömeg pedig többször is végzetes balesetek helyszínévé változtatta Mínát. Legutóbb 2006-ban egy tülekedésben legkevesebb 346 zarándok lelte halálát, és további 300 ember megsérült, korábban pedig rendszeresek voltak a tüzek. A veszélyek ellenére a fehér város minden évben feltűnik, majd ismét nyoma vész.

Mina

Mina

Idén is a világ minden részéből érkező muzulmánok százezrei vonultak a Mína-völgybe. A  vallási ünnepet idén szigorú biztonsági intézkedések kísérték, hogy megvédjék a zarándokokat az Ebolától és a MERS koronavírustól, utóbbinak már több mint 300 halálos áldozata volt a háddzsnak otthont adó Szaúd-Arábiában.  A szaúdi hatóságok szerint közel 1,4 millió muzulmán érkezett külföldről, s hozzájuk még több százezer szaúdi csatlakozott. Az országban 85 ezer rendőrt mozgósítottak a zarándoklat rendezett lefolyásának biztosítására.

Mina

Mina

Mina


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!