Heves ütközésre utal a rejtélyes csillagközi aszteroida szertelen forgása

Múltbéli heves ütközésre utal az OumuamuaKiderítették, honnan származhat az első csillagközi bevándorló. , a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett első ismert aszteroidaA Földre potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidát fedeztek fel dél-koreai csillagászok. szertelen forgása a belfasti Queen’s Egyetem új kutatása szerint. Az októberben felfedezett, hosszúkás, szivar alakú űrobjektumról visszaverődő fényt vizsgálta meg a Wes Fraser vezette kutatócsoport, tanulmányukat a Nature Astronomy alapján idézte a BBC.

Az Oumuamua egy másik naprendszerből érkezett, pályája alapján nem származhat a miénkből. Kezdetben úgy vélték, üstökösről van szó, ám kiderült, hogy egyetlen tulajdonsága sem vall erre, porból és vízjégből álló csóvája sincsen. A rejtélyesMegfejtették a kétezer éves bázeli papirusz titkát. Oumuamua minden valószínűség szerint aszteroida, noha alakja rendkívül szokatlan, hossza 200 méternél is több. Az aszteroida a tudományFelfedezték a legtávolabbi galaxist. által ismert egyik “legnyúlánkabb” kozmikus objektum, s a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett első ismert kisbolygó.

Forrás: ESO/M. Kornmesser

A Queen’s Egyetem kutatói az objektum forgásának természetét tanulmányozták a róla visszaverődő fény változásán keresztül. Szinte azonnal megállapították, hogy sok kis aszteroidával ellentétben nem szabályosan, hanem össze-vissza forog. A BBC 4-es csatornájának vasárnapi adásában egy pingpongütővel illusztrálták a furcsaFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. mozgást: Fraser először úgy dobta fel, hogy visszaesve egyenletes időközönként fordult egyet a tengelye körül. Amikor másképp dobta fel, szabálytalanul forogva esett le.

Az “űrszivar” kaotikus mozgásának legvalószínűbb magyarázata, hogy összeütközött egy másik objektummal valamikor a története során. Azt nem tudják, mikor ment végbe a karambol, de úgy vélik, az összevissza forgást még legalább egymilliárd éven át folytatja. A tudósok most további Oumuamua-szerű objektumokra vadásznak, melyekből tízezer is lehet áthaladóban NaprendszerÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. ünkön a NeptunuszFöld-méretű vihart figyeltek meg a Neptunuszon. pályáján belül.

Forrás: ESO

Az Oumuamua hawaiiA hawaii mosolygó pók. nyelven azt jelenti, hogy “elsőként érkező távoli üzenet“. Az aszteroida jóval formálisabb neve az égitestek elnevezéséért felelős Nemzetközi CsillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. ászati Egyesület (IAU) által adott 1I/2017 U1. Az I az interstellar, azaz csillagközi jelzőre utal. Az Oumuamua az első objektum, amely nevében az I betűt viseli. A kozmikus betolakodót Rob Weryk, a Csillagászati Intézet munkatársa fedezte fel egy Mauin lévő csillagvizsgáló segítségével. Weryk és munkatársai észrevették, hogy az aszteroida rendkívül gyorsan halad – elég gyorsan ahhoz, hogy ellenálljon a Nap gravitációs erejének -, ráadásul egy nagyon excentrikus röppályán, amely kivezet a Naprendszerből.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!