Hét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet

Hét, a Földhöz hasonló bolygóAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. t fedeztek fel kevesebb mint negyven fényévnyi távolságra, néhányukon élet is lehet – közölte tudósok egy nemzetközi csoportja. A bolygócsoport a VízJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. öntő csillagképben található. FelfedezésJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. üket a NASANASA: a Marsra lépést nem kerülheti el az ember. washingtoni központjában, illetve a Nature tudományos magazinban jelentették be. A bolygók – melyek mind a FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. éhez hasonló vagy annál kisebb méretűek – szorosan egy halvány törpecsillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. , a Trappist-1 körül keringenek, melynek mérete a JupiterKülönleges aszteroida kering a Naprendszerben. éhez hasonló. Három bolygó az úgynevezett lakható zónában van, ahol lehetséges a folyékony vízNem víz, hanem szárazjég okozhatja a marsi barázdákat?. és így az élet jelenléte, a többi az övezet határán található. A kutatók először a bolygók légkörEzért vált életre alkalmatlan bolygóvá a Mars. ét fogják tanulmányozni ahhoz, hogy megállapítsák, lehet-e élet rajtuk. A tudósok egyike, Amaury Triaud, a Cambridge-i Egyetem munkatársa döntő lépésnek nevezte a felfedezést a földön kívüli élet lehetőségének kutatásKét agyi terület felelős a halogatásért. ában.

bolygok

2016 tavaszán a Liege-i Egyetem kutatója, Michael Gillon arról számolt be, hogy a Trappist-1 körül három bolygót találtak. Most, hogy ezek száma hétre emelkedett, Gillon úgy véli, több is lehet a Naprendszerhez hasonló bolygóhalmazban. Gillon kollégáival Chilében a Trappist teleszkópot kalibrálta soktucatnyi olyan törpecsillag vizsgálatára, amely vagy nem volt elég nagy, vagy elég meleg ahhoz, hogy optikai teleszkóppal figyeljék meg. Egy különösen ígéretes törpecsillagra bukkantak, amely a Trappist-1 nevet kapta, mérete a NapKülönleges hullámokat fedeztek fel a Napon, melyek létezését már évtizedek óta kutatják. nagyságának tizede, ám jóval hidegebb nála. A kutatók hónapokig figyelték, és észrevették, hogy az infrajele rendszeres időközönként elhalványult, ami annak bizonyítéka, hogy objektumok keringenek körülötte. A további elemzés megállapította, hogy a kérdéses égitestek exobolygóÚtnak indították a NASA új exobolygó-vadász űrszondáját. k.

bolygok-3

A Trappist-1 körül keringő bolygók hasonlóak a NaprendszerAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. belső bolygóihoz a Spitzer Space NASA-teleszkóp adatainak elemzése alapján – mondta Brice-Olivier Demory, a Berni Egyetem űr- és lakhatóság-kutatási központjának professzora szerdán. A törpecsillaghoz mind a hét bolygó igen közeli pályán mozog, így a Földről nézve gyakrabban haladnak el előtte, ami rengeteg lehetőséget biztosít a megfigyelésre és adatgyűjtésre. De mivel a Trappist-1 olyan kicsi és “hűvös” – feleolyan forró, mint a Nap -, legalább három bolygója a kis keringési távolság ellenére is elég hideg lehet ahhoz, hogy víz és akár élet is legyen rajta. A felfedezés arra is utal, hogy az ultrahideg törpecsillagok jelentős részének közelében lehetnek potenciálisan lakható bolygók.

MTI, NASA, Nature


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!