Hatalmas “szellemgalaxist” fedeztek fel a Tejútrendszer peremén

HatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. szellemgalaxist” észlelt az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. (ESA) GaiaTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. űrszondája a TejútrendszerCsillagrendszerek "nemrég" bekövetkezett összeütközéséből jött létre az Androméda galaxis. peremén. Az Antlia 2-re (vagy Ant 2) keresztelt objektumot eddig egyrészt nagyon kis sűrűsége miatt nem sikerült felfedezni, másrészt azért, mert tökéletes “fedezékben” van a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. lemezének köde mögött.

Forrás: CSIRO/Wayne England

Az Antlia 2 egy törpegalaxisKiderítették, hogy mi okozhatja a titokzatos rádiókitöréseket. . Amikor az univerzumÓriási hideg gázfelhőkből keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai. kezdeti szakaszában a szerkezetek elkezdtek kibontakozni, a törpegalaxisok voltak az első formálódó galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. , így legtöbb csillaguk öreg, kis tömegű és fémekben szegény. Galaxisunk többi ismert törpegalaxisához képest azonban az Ant 2 óriási: olyan nagy, mint a Nagy Magellán-felhő, vagy az egész Tejútrendszer egyharmada.

Nagy Magellán-felhő (Forrás: ESA/Hubble & NASA,Josh Barrington)

Ami az Ant 2-t még szokatlanabbá teszi, az a nagyon halvány fénye: a Nagy Magellán-felhőÖsszeütközhet a Tejútrendszer a Nagy Magellán-felhővel. hőz képest tízezerszer halványabb. Tehát vagy túl nagy a fényéhez képest vagy túl halvány a méretéhez képest.

“Ez egy szellemgalaxis. Az ilyen nagy kiterjedésű objektumokat, mint az Ant 2, egyszerűen nem láttuk korábban. A felfedezésSzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity. csak a Gaia adatainak minősége révén volt lehetséges” – mondta Gabriel Torrealba, a kutatásA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. eredményeit bemutató tanulmány társszerzője.

Forrás: Imperial College London

Egy tajvani, brit, amerikai, ausztrál és német csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászokból álló nemzetközi csoport vizsgálta át a Gaia adatait, így bukkantak a különlegesAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. galaxisra. Az eredményekről a kutatásban résztvevő CambridgeEgy hét alatt kétmillióan voltak kíváncsiak Stephen Hawking doktori értekezésére. -i Egyetem holnapján számolt be. Az ESA Gaia missziója révén készült el a világ eddigi legnagyobb csillagkatalógusa: több milliárd csillag, galaxisok és más égitestek, az éjszakai égbolt háromnegyede szerepel a lexikonban.

Forrás: ESA/D. Ducros
Forrás: ESO/S. Brunier 

A szakértők megállapították, hogy az Ant 2 sohasem kerül túl közel a Tejútrendszerhez, mindig legalább 40 kiloparszek, vagyis 130 ezer fényévnyi távolságra van. Sikerült megállapítani a galaxisNem értik, hogyan lehet ekkora egy fekete lyuk. tömegét is, amely jóval kisebb volt, mint amekkorára egy ekkora objektum esetében számítottak.

“A legegyszerűbb magyarázat az Ant 2 kis tömegére az, hogy szétszedi a Tejútrendszer árapálycsóvája. Nincs azonban magyarázat a galaxis méretére. Normál esetben, amikor a galaxisok tömeget veszítenek a csóvaÜstökösnek tűnő, hatalmas exobolygót fedeztek fel. hatására, zsugorodnak, nem növekednek” – fejtette ki Sergey Koposov, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója. Ez viszont azt jelentheti, hogy az Ant 2 hatalmasnak született. A kutatócsoport most azt próbálja kideríteni, milyen folyamat idézte elő ezt a nagy kiterjedést.

Forrás: Imperial College London


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!