Hatalmas ökoszisztéma rejtőzik a Föld mélyén

BolygóHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. nk mélyén egy hatalmas, élettől hemzsegő ökoszisztéma található, sokkal nagyobb, mint amire a tudós számítottak. Egy nagyszabású új tanulmányKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. szerint a kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy pontosan mekkora is ez a bakteriális és más, ismeretlenTöbb ezer éves korallzátonyt fedeztek fel az Atlanti-óceán mélyén. életformák alkotta rejtett ökoszisztéma.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

A FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. legbensőbb titkainak feltárásMegtalálták az óriások eltűnt városát Etiópiában. ára irányuló, tízéves kutatásÚj felfedezések kapujában áll a nagy hadronütköztető. eredményeit a napokban mutatták be az Amerikai Geofizikai Egyesület éves kongresszusán. A tanulmány azt részletezte, hogy a Föld mélyében, extrém nyomásnak és hőmérsékletnek kitéve, kevés tápanyagot tartalmazó környezetben mennyi és milyen életforma létezik.

A mélyben élő bioszféra nagysága 2-2,3 milliárd köbkilométer, azaz csaknem kétszerese az óceánok térfogatának. Ennek a karbonmasszának a tömege pedig 15-23 milliárd tonna, vagyis sok százszorosa a felszínen élő teljes emberiségének. A szakértők a “föld alatti Galápagosnak” nevezték el a mélyben rejlő ökoszisztémát.

Barely living “zombie” bacteria and other forms of life constitute an immense amount of carbon deep within Earth’s…

Közzétette: Deep Carbon Observatory – 2018. december 10., hétfő

 

A Deep Carbon Observatory (DCO) projekt tudósai tengerfenéken végzett fúrásokból, szárazföldi bányákból és fúrólyukakból vettek mintákat. A kutatók megállapították, hogy a Föld felszíne alatt élő baktériumoknak és azok evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. s rokonai, az archeák (korábbi nevükön ősbaktériumok) és más életformák 70 százalékát nem ismerjük, ezek között sok millió különböző ismeretlen faj van.

Forrás: Dave Smith/BGS/ECORD/IODP Expedition 357

A tanulmány szerint a föld alatti élet genetikai diverzitása a felszínen lévő életformákhoz hasonlítható, azt meg is haladja. Az eddig fellelt legmelegebb környezetben élő organizmusBizonyos organizmusok a Marson is életben maradhatnak. például egy olyan egysejtű, mely mélyen a tengerfenék alatt, 121 Celsius fokon él. A szárazföldi kutatás során öt kilométer, az óceánok fenekén pedig a vízfelszíntől 10,5 kilométer mélyen is találtak életet.

Forrás: Gaetan Borgonie, Extreme Life Isyensya

“A Föld mélyének felfedezése az Amazonas őserdejének felfedezésA kardszárnyú delfinek eddig ismeretlen faját fedezhették fel Chile partjainál. éhez hasonlít. Mindenhol ott az élet, mindenhol fantasztikus gazdagságban lelhetők fel a váratlan és szokatlan organizmusok” – fogalmazott Mitch Sogin, a massachusettsi Tengerbiológiai Laboratórium munkatársa, a DCO föld mélyében rejlő életet vizsgáló csoportjának társelnöke. A csoportot 34 országból több mint 300 tudós alkotja..

Forrás: Hiroyuki Imachi (JAMSTEC)

A mélyben rejlő élet megismerése új betekintést nyújthat a bolygók lakhatóságáról, segíthet annak megértésében, miért alakult ki az élet, és hogy vajon van-e még élet a MarsMetángáz után kutat a vörös bolygó légkörében az ExoMars szondája. felszíne alatt és más égitesteken – magyarázta Inagaki Fumio, a tengeri és földi tudományokkal és technológiával foglalkozó japánHajmeresztő biztonsági gyakorlaton kell részt venniük a japán szuperexpressz karbantartóinak. ügynökség tudósa.

Forrás: Greg Wanger, California Institute of Technology/ Gordon Southam University of Queensland


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!