Hatalmas ökoszisztéma rejtőzik a Föld mélyén

BolygóHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. nk mélyén egy hatalmas, élettől hemzsegő ökoszisztéma található, sokkal nagyobb, mint amire a tudós számítottak. Egy nagyszabású új tanulmányKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. szerint a kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy pontosan mekkora is ez a bakteriális és más, ismeretlenTöbb ezer éves korallzátonyt fedeztek fel az Atlanti-óceán mélyén. életformák alkotta rejtett ökoszisztéma.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

A FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. legbensőbb titkainak feltárásMegtalálták az óriások eltűnt városát Etiópiában. ára irányuló, tízéves kutatásÚj felfedezések kapujában áll a nagy hadronütköztető. eredményeit a napokban mutatták be az Amerikai Geofizikai Egyesület éves kongresszusán. A tanulmány azt részletezte, hogy a Föld mélyében, extrém nyomásnak és hőmérsékletnek kitéve, kevés tápanyagot tartalmazó környezetben mennyi és milyen életforma létezik.

A mélyben élő bioszféra nagysága 2-2,3 milliárd köbkilométer, azaz csaknem kétszerese az óceánok térfogatának. Ennek a karbonmasszának a tömege pedig 15-23 milliárd tonna, vagyis sok százszorosa a felszínen élő teljes emberiségének. A szakértők a “föld alatti Galápagosnak” nevezték el a mélyben rejlő ökoszisztémát.

Barely living “zombie” bacteria and other forms of life constitute an immense amount of carbon deep within Earth’s…

Közzétette: Deep Carbon Observatory – 2018. december 10., hétfő

 

A Deep Carbon Observatory (DCO) projekt tudósai tengerfenéken végzett fúrásokból, szárazföldi bányákból és fúrólyukakból vettek mintákat. A kutatók megállapították, hogy a Föld felszíne alatt élő baktériumoknak és azok evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. s rokonai, az archeák (korábbi nevükön ősbaktériumok) és más életformák 70 százalékát nem ismerjük, ezek között sok millió különböző ismeretlen faj van.

Forrás: Dave Smith/BGS/ECORD/IODP Expedition 357

A tanulmány szerint a föld alatti élet genetikai diverzitása a felszínen lévő életformákhoz hasonlítható, azt meg is haladja. Az eddig fellelt legmelegebb környezetben élő organizmusBizonyos organizmusok a Marson is életben maradhatnak. például egy olyan egysejtű, mely mélyen a tengerfenék alatt, 121 Celsius fokon él. A szárazföldi kutatás során öt kilométer, az óceánok fenekén pedig a vízfelszíntől 10,5 kilométer mélyen is találtak életet.

Forrás: Gaetan Borgonie, Extreme Life Isyensya

“A Föld mélyének felfedezése az Amazonas őserdejének felfedezésRégóta vártak rá, most sikerült észlelni az első rengést a Marson. éhez hasonlít. Mindenhol ott az élet, mindenhol fantasztikus gazdagságban lelhetők fel a váratlan és szokatlan organizmusok” – fogalmazott Mitch Sogin, a massachusettsi Tengerbiológiai Laboratórium munkatársa, a DCO föld mélyében rejlő életet vizsgáló csoportjának társelnöke. A csoportot 34 országból több mint 300 tudós alkotja..

Forrás: Hiroyuki Imachi (JAMSTEC)

A mélyben rejlő élet megismerése új betekintést nyújthat a bolygók lakhatóságáról, segíthet annak megértésében, miért alakult ki az élet, és hogy vajon van-e még élet a MarsMetángáz után kutat a vörös bolygó légkörében az ExoMars szondája. felszíne alatt és más égitesteken – magyarázta Inagaki Fumio, a tengeri és földi tudományokkal és technológiával foglalkozó japánHajmeresztő biztonsági gyakorlaton kell részt venniük a japán szuperexpressz karbantartóinak. ügynökség tudósa.

Forrás: Greg Wanger, California Institute of Technology/ Gordon Southam University of Queensland


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!