Hatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget

Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladékA Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért. mennyisége, ezért sürgős beavatkozásra van szükség egy új tudományos kutatás szerint. Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a “nagy csendes-óceáni szemétszigetAz eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget. “, amely KaliforniaKötelező lesz napelemekkel felszerelni az újonnan épülő házakat Kaliforniában. és HawaiiÉvente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok. között lebeg a vízen, mintegy 80 ezer tonna műanyagot tartalmaz. Ez 16-szorosa a korábban jelentett mennyiségnek.

Forrás: NOAA

“A műanyag2021-től betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket az Európai Unióban. -koncentráció növekszik, a helyzet egyre rosszabbra fordul” – idézte a kutatást vezető holland Laurent Lebretont, a delfti Óceán Megtisztítása Alapítvány munkatársát a BBC. A kutató figyelmeztetett arra, hogy az adatok tükrében ideje azonnali lépéseket tenni a műanyag tengerekbe áramlása ellen, az eddig odakerült hulladékot pedig el kell takarítani.

Forrás: Jennifer Lavers/University of Tasmania

A hulladékElhagyott autók Hawaii szigetén. öt óceáni térségben halmozódott fel, a legnagyobb szemétfolt Hawaii és Kalifornia között terül el. A kutatók hajókról és repülőkről térképezték fel a Csendes-óceánAz eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget. északi térségét, ahol az áramlatok és a szél összesodorja a tengeri hulladékot, a műanyagszemetet, a moszatokat és a planktonokat. A hároméves kutatómunka során kiderült, hogy a műanyaghulladék mennyisége exponenciálisan növekszik. A mintegy 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége. A becslések szerint mintegy 1,8 milliárd műanyagdarab, zömmel nagyobb a mikroszkopikus műanyagdarabkáknál, halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászhálók, játékok és még műanyag WC-ülőke is van köztük.

Forrás: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org

Ez a műanyagmennyiség “sokkoló” – hangsúlyozta Erik van Sebille, az Utrechti Egyetem szakértője, aki nem vett részt a kutatásban. Hozzátette: a kutatócsoportnak az a megállapítása is megdöbbentő, hogy a hatalmas szemétfolt sokkal gyorsabban mozog, mint azt bárki gondolta volna.

Évente millió tonnaszám ömlik a műanyag az óceánba. Az örvénylő óceáni áramlatokban foglyul esett műanyagdarabok egészen apró műanyag szemcsékké morzsolódnak szét, amely bekerül a tengeri táplálékláncba. Lebreton szerint az üzenet nagyon egyszerű: újra kell gondolni a műanyagok felhasználási módját. Mint mondta, a gyógyításban, szállításban és építkezésben nagyon hasznos a műanyag, de az egyszer használatos2021-től betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket az Európai Unióban. műanyagok vagy a csak rövid ideig használható műanyagok felhasználásán változtatni kell.

BBC, The Guardian


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!