Hatalmas köztéri alkotás borzolja a kedélyeket Sydneyben

Hatalmas köztéri alkotás terve osztja meg SydneyA nap képe - Bondi Beach hullámai. lakosságát: a városÉlet a felhőkarcolók árnyékában – Kanton két arca II.. főutcájára megálmodott grandiózus acélboltív terveit látva a helyiek egy része a város hírnevét gyarapító alkotásról beszél, míg mások pénzpocsékolásnak tartják a művet. A japánJapán kutatók olyan mesterséges intelligenciát fejlesztenek, amely idővel megértheti az emberi érzelmeket. Isigami Junja által tervezett Cloud Arch nevű alkotás ötven méterrel tornyosul majd a forgalmas George Street fölé, a városközpont felfrissítését célzó terv részeként.

A 9,3 millió ausztrál dollárból – több mint kétmilliárd forintból – megvalósuló projekt keretében további két köztéri alkotással gazdagszik a város: egy túlméretezett – nagyjából 14 méter magas – tejes rekeszre emlékeztető pavilonnal, amelyet az egyiptomi születésű Hany Armanious álmodott meg, valamint Tracey Emin brit művész alkotásával.

szobor

A tekeredő-csavarodó acéllemezekből felépülő Cloud Arch tervei sokaknak hullámvasutat, fogselymet, vagy egy szál spagettit juttattak az eszébe. “A városközpontba szánt alkotás irtózatosan rosszul néz ki. Ez a legjobb, amit Sydneynek sikerült találnia, kiválasztania?” – írta egy Twitter-felhasználó, míg egy másik internetező nevetségesnek nevezte a pavilon ötletét.

A merész boltívnek azonban támogatói is akadtak. “Végre valami érdekes és magával ragadó dolog egy olyan városban, amely egyre csúnyábbá válik a pénzsóvár fejlesztők miatt” – írta egy internetező. Clover Moore, Sydney polgármestere szerint az alkotások megváltoztatják a központ arculatát és ráirányítják a nemzetközi figyelmet a városra. A terveket 25 országból érkezett mintegy 700 pályázatÍgy fog kinézni a megújult Városliget 2019-re [videó]. közül választották ki és az elkészült műveket várhatóan 2017-től kezdik felállítani.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!