Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű jégtömbÚjabb hatalmas jégtömb vált le az Antarktiszról. vált le az Antarktiszról – írta meg a BBC hírportálja. A tudósok már májusban megjósolták, hogy nyáron leszakadhat a Larsen CMozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigantikus jéghegy. jégselfből, vagyis a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömegből egy hatalmas darab egy törésvonalTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. mentén, amelyet évekkel ezelőtt fedeztek fel. A jégtömb elszakadását egy amerikai műholdÚjabb magyar műhold állhat Föld körüli pályára jövőre. észlelte szerdán. A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az AntarktiszA tudósokat több mint száz éve foglalkoztató rejtélyre derített fényt a Jégkocka. nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket. A kutatók évek óta figyelemmel kísérik a selfjégNéhány éven belül széteshet az egyik legmasszívabb antarktiszi selfjég utolsó fennmaradt szakasza. törésvonalának alakulását. A szakemberek az Antarktisz jégselfjeinek olvadásDrámaian felgyorsult a Vavilov-jégsapka olvadása. át a globális felmelegedésA grönlandi jég jól bírja a klímaváltozást. következményének tekintik.

Forrás: NASA/John Sonntag

A Larsen C jégself az Antarktisz negyedik legnagyobb selfje. A most levált hatalmas jégtömb hasadását először 2014-ben észlelték, és tavaly már azt jósolták a tudósok, hogy pár éven belül leszakadhat. Idén májusban azonban Dan McGrath geofizikus, az US Geological Survey amerikai tudományos kormányszervezet munkatársa figyelmeztetett, hogy a jéghegyÓriási jéghegy veszélyeztet egy grönlandi falut. már a nyáron leszakadhat, s ezzel a self jégtömegének mintegy 10 százalékát veszíti el. A 200 méter vastag táblás jégtömb nagyon lassan mozog és a közeli jövőben nem is jut messzire, de továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják a kutatók. Az áramlatok és a szél valószínűleg az Antarktisztól északra tolják, ahol veszélyeztetheti a hajóSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. zási útvonalakat.

Forrás: MIDAS Project, A. Luckman, Swansea University
Forrás: British Antartic Survey 

Az amerikai Aqua szatellit infrás érzékelője tiszta víz megjelenését jelezte a self és a jégtömb közötti hasadékban szerdán. A víz melegebb, mint a környező jégJégpáncélba vontak egy kísérleti erdőt Amerikában. és levegő. “A hasadás az elmúlt hetekben alig látszott a beérkezett anyagokban, ám a jelzés annyira világos, hogy ezek szerint teljes hosszúságában meg kellett nyílnia” – értékelte az adatokat Adrian Luckman professzor, aki a Midas Projekt keretében a Swansea Egyetemen a legközelebbről tanulmányozta a jégtömb viselkedését. Az európai Sentinel-1 műholdradar rendszere is készített képeket az elmúlt órákban a jégtömbről, amely szintén megerősítheti a leválását. A műholdEgyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás. ugyanis érzékelni tudja az óriási jégtömb jégselftől való legcsekélyebb elmozdulását is.

Forrás: NASAFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. /SUOMI NPP/Simon Proud


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!