Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű jégtömbÚjabb hatalmas jégtömb vált le az Antarktiszról. vált le az Antarktiszról – írta meg a BBC hírportálja. A tudósok már májusban megjósolták, hogy nyáron leszakadhat a Larsen CMozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigantikus jéghegy. jégselfből, vagyis a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömegből egy hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. darab egy törésvonalLabilis törésvonal miatt kellett bezárni egy antarktiszi kutatóbázist. mentén, amelyet évekkel ezelőtt fedeztek fel. A jégtömb elszakadását egy amerikai műholdElküldte első felvételeit a légszennyezettséget figyelő Sentinel műhold. észlelte szerdán. A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az AntarktiszTöbb ezer pingvinfióka halt éhen az Antarktiszon. nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket. A kutatók évek óta figyelemmel kísérik a selfjégMegdöbbentően szabályos jéghegyet fedeztek fel az Antarktiszon. törésvonalának alakulását. A szakemberek az Antarktisz jégselfjeinek olvadásSzakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket. át a globális felmelegedésA grönlandi jég jól bírja a klímaváltozást. következményének tekintik.

Forrás: NASA/John Sonntag

A Larsen C jégself az Antarktisz negyedik legnagyobb selfje. A most levált hatalmas jégtömb hasadását először 2014-ben észlelték, és tavaly már azt jósolták a tudósok, hogy pár éven belül leszakadhat. Idén májusban azonban Dan McGrath geofizikus, az US Geological Survey amerikai tudományos kormányszervezet munkatársa figyelmeztetett, hogy a jéghegyÓriási jéghegy veszélyeztet egy grönlandi falut. már a nyáron leszakadhat, s ezzel a self jégtömegének mintegy 10 százalékát veszíti el. A 200 méter vastag táblás jégtömb nagyon lassan mozog és a közeli jövőben nem is jut messzire, de továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják a kutatók. Az áramlatok és a szél valószínűleg az Antarktisztól északra tolják, ahol veszélyeztetheti a hajóSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. zási útvonalakat.

Forrás: MIDAS Project, A. Luckman, Swansea University
Forrás: British Antartic Survey 

Az amerikai Aqua szatellit infrás érzékelője tiszta víz megjelenését jelezte a self és a jégtömb közötti hasadékban szerdán. A víz melegebb, mint a környező jégJégpáncélba vontak egy kísérleti erdőt Amerikában. és levegő. “A hasadás az elmúlt hetekben alig látszott a beérkezett anyagokban, ám a jelzés annyira világos, hogy ezek szerint teljes hosszúságában meg kellett nyílnia” – értékelte az adatokat Adrian Luckman professzor, aki a Midas Projekt keretében a Swansea Egyetemen a legközelebbről tanulmányozta a jégtömb viselkedését. Az európai Sentinel-1 műholdradar rendszere is készített képeket az elmúlt órákban a jégtömbről, amely szintén megerősítheti a leválását. A műholdFontos szerepe lehet a jövőbeli expedíciókban a Holdon felfedezett hatalmas barlangnak. ugyanis érzékelni tudja az óriási jégtömb jégselftől való legcsekélyebb elmozdulását is.

Forrás: NASAKisebb lyuk keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson egy mikrometeor becsapódása miatt. /SUOMI NPP/Simon Proud


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!