Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű jégtömbTöbb száz méteres jéghegy vált le egy chilei gleccserről. vált le az Antarktiszról – írta meg a BBC hírportálja. A tudósok már májusban megjósolták, hogy nyáron leszakadhat a Larsen CHatalmas jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről. jégselfből, vagyis a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömegből egy hatalmas darab egy törésvonalTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. mentén, amelyet évekkel ezelőtt fedeztek fel. A jégtömb elszakadását egy amerikai műholdElküldte első felvételeit a légszennyezettséget figyelő Sentinel műhold. észlelte szerdán. A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az AntarktiszIsmeretlen életformák rejtőzhetnek az antarktiszi jégbarlangokban. nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket. A kutatók évek óta figyelemmel kísérik a selfjégNéhány éven belül széteshet az egyik legmasszívabb antarktiszi selfjég utolsó fennmaradt szakasza. törésvonalának alakulását. A szakemberek az Antarktisz jégselfjeinek olvadásSzakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket. át a globális felmelegedésSzívszorító felvétel: a kamera előtt halt éhen a jegesmedve. következményének tekintik.

Forrás: NASA/John Sonntag

A Larsen C jégself az Antarktisz negyedik legnagyobb selfje. A most levált hatalmas jégtömb hasadását először 2014-ben észlelték, és tavaly már azt jósolták a tudósok, hogy pár éven belül leszakadhat. Idén májusban azonban Dan McGrath geofizikus, az US Geological Survey amerikai tudományos kormányszervezet munkatársa figyelmeztetett, hogy a jéghegyTöbb száz méteres jéghegy vált le egy chilei gleccserről. már a nyáron leszakadhat, s ezzel a self jégtömegének mintegy 10 százalékát veszíti el. A 200 méter vastag táblás jégtömb nagyon lassan mozog és a közeli jövőben nem is jut messzire, de továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják a kutatók. Az áramlatok és a szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. valószínűleg az Antarktisztól északra tolják, ahol veszélyeztetheti a hajóSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. zási útvonalakat.

Forrás: MIDAS Project, A. Luckman, Swansea University
Forrás: British Antartic Survey 

Az amerikai Aqua szatellit infrás érzékelője tiszta víz megjelenését jelezte a self és a jégtömb közötti hasadékban szerdán. A víz melegebb, mint a környező jég2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. és levegő. “A hasadás az elmúlt hetekben alig látszott a beérkezett anyagokban, ám a jelzés annyira világos, hogy ezek szerint teljes hosszúságában meg kellett nyílnia” – értékelte az adatokat Adrian Luckman professzor, aki a Midas Projekt keretében a Swansea Egyetemen a legközelebbről tanulmányozta a jégtömb viselkedését. Az európai Sentinel-1 műholdradar rendszere is készített képeket az elmúlt órákban a jégtömbről, amely szintén megerősítheti a leválását. A műholdKiderült, miért marad egyben a Szaturnusz nagy gyűrűje. ugyanis érzékelni tudja az óriási jégtömb jégselftől való legcsekélyebb elmozdulását is.

Forrás: NASAFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. /SUOMI NPP/Simon Proud


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!