Hatalmas aszteroida halad el a Föld mellett

Hétmillió kilométeres “biztonságos távolságban” halad el a FöldHarminc éve nem látott méretűre zsugorodott az ózonlyuk az Antarktisz felett. mellett pénteken a Florence nevű aszteroidaRekordot döntött a legveszélyesebbnek tartott aszteroidát vizsgáló űrszonda. , amely 4,35 kilométeres átlagos átmérőjével a legnagyobb földközeli kisbolygóRekordot döntött a legveszélyesebbnek tartott aszteroidát vizsgáló űrszonda. k közé tartozik. Noha nagy mérete és a Föld pályájának metszése miatt a Florence a “potenciálisan veszélyesElképesztő méreteket ölt a világ legnagyobb algavirágzása. ” kategóriába sorolható, a kisbolygó egészen biztosan nem ütközik össze a Földdel – közölték svájci csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászok.

/Illusztráció/Forrás: All about asteroids

Méretei miatt a Florence sokkal fényesebben fog majd csillogni az égen, mint a mindössze 650 méter átmérőjű 2014 JO25Egy nagy aszteroida fog elhaladni a Föld mellett. aszteroida, amely áprilisban 1,8 millió kilométeres távolságban száguldott el a Föld mellett. A Florence szeptember 1-jei elhaladását számos teleszkóppal figyelik majd, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASAKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. radarméréseket is tervez.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A csillagászok szerint egy jó távcsővel – felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. tlen idő esetén – gyakorlott megfigyelők maguk is láthatják az aszteroidát péntek este, amint nagy sebességgel elszáguld a VízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. öntő, a DelfinÉvtizedek után visszatért a közönséges delfin az Adriára. és a Csikó csillagképek találkozásánál.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A kisbolygót Schelte J. Bus amerikai csillagász fedezte 1981 márciusában, de a nevét Carolyn Shoemaker aszteroidakutató javasolta Florence Nightingale, a modern betegápolás megalapozója emlékére.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!