Három új planétát fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája

Egy szomszédos törpecsillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. körül keringő három új bolygóHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. t fedezett fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) exobolygóRitka elemek jelenlétét mutatták ki egy pokolian forró exobolygó légkörében. vadász űrszondája. A TESSKét új bolygót fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája. (Transiting Exoplanet Survey Satellite) által felfedezett TOI-270 nevű csillagrendszerben lévő három exobolygó, vagyis Naprendszeren kívüliHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. planéták egyike szilárd felszínű és valamivel nagyobb a Földnél, míg a másik kettő gáz halmazállapotú és méretét tekintve nagyjából kétszerese a Földnek – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center 

A Nature Astronomy című folyóirat online kiadásában elérhető tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. szerint a kisebb bolygó az úgynevezett lakható zónában található – ez azt a távolságot jelenti egy csillagElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. körül, ahol a hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. lehetővé teszi, hogy a vízVíz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán. folyékony halmazállapotú maradjon a bolygó felszínén -, maga a TOI-270 csillag pedig olyan közel van a Földhöz, hogy sokkal fényesebbnek látszik, mint a hasonló rendszerek gazdacsillagai.

A halvány, hideg törpecsillag méretét és tömegét tekintve is nagyjából 40 százalékkal kisebb a Napnál, felszíni hőmérséklete pedig csaknem egyharmaddal hűvösebb a központi csillagunkénál. Emellett “csendes” is, ami azt jelenti, hogy ritkán jelentkezik flerjelenség, így a kutatók könnyebben megfigyelhetik a csillagot és a körülötte keringő bolygókat.

Forrás: NASAFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. /Goddard Space Flight Center 

“Nagyon kevés ilyen planétát találtunk eddig lakható zónában, és ezek közül is csak néhányat egy csendes csillag körül, szóval ez egy ritkaKülönleges égi tünemény - kilenc órán át volt látható egy szivárvány Tajvanon. felfedezésÉvtizedekig tartó kutatás után végre bizonyítékot találtak az Einstein által 100 éve megjósolt gravitációs hullámok létezésére. . NaprendszerÖsszeütközhet a Tejútrendszer a Nagy Magellán-felhővel. ünkben nincsen ehhez hasonló bolygó ” – mondta Stephen Kane, a Kaliforniai Egyetem riverside-i campusának munkatársa.

“A TOI-270 lehetővé teszi számunkra a FöldA Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat. -típusú bolygók és a gázok dominálta mini-Neptunuszok közötti hiányzó láncszem tanulmányozását, mivel ebben a rendszerben mindegyik előbb említett típus megtalálható. Alaposabb megfigyelések révén hamarosan képesek leszünk meghatározni ezeknek a bolygóknak az összetételét, továbbá azt, hogy van-e légkörEzért vált életre alkalmatlan bolygóvá a Mars. ük és azt milyen gázok alkotják” – magyarázta Maximilian Günther, a Massachusettsi Műszaki Egyetem Kavli Asztrofizikai és Űrkutatási Intézetének kutatója.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center/Scott Wiessinger 

Kane szerint a tervezett megfigyelések révén meg lehet mondani, hogy egy bolygón volt-e valaha folyékony halmazállapotú víz, és, hogy a planéták valamelyikén alkalmasak-e a körülmények a földi értelemben vett élet támogatására. A csillagrendszerA legrégebbi összeolvadt galaxist fedezték fel. a Földtől nagyjából 73 fényévre található a Festő (Pictor) csillagképben, ami csillagászati léptékkel közelinek számít, ám a gyakorlatban olyan messze van, hogy élő ember valószínűleg soha nem fog eljutni oda.

A TESS-t egyébként kifejezetten az ilyen rendszerek, vagyis az inaktív gazdacsillag előtt elhaladó kisméretű bolygók felkutatására tervezték. A TESS az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!