Halojelenség a salgói várból fotózva

HalojelenségKülönleges égi jelenséget fotóztak le Salgótarjánban. et örökítettek meg szombaton, a salgói várnál. A gyűrű alakú optikai jelenséget, a halojelenséget a 8-12 kilométer magasan képződő fátyolfelhők, vagy pehelyfelhők jégkristályain megtörő fény idézi elő.

haloHalojelenség a HoldAz évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozásában gyönyörködhetünk. körül a salgói várból fotóA Világ madártávlatból - gyönyörű légifotók a magasból. zva. MTI fotó: Komka Péter

A haloBúvároktól kért segítséget a bajba jutott ördögrája. egy a NapÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. vagy a Hold körül megjelenő optikai jelenségGyönyörű kettős szivárványok. . Több típusa létezik, azonban mindet az 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok alakja és különösEgy különös kinézetű aprócska állat - a kis páncélos egér. rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt halo típusáért. A fénysugarak visszaverődnek és megtörnek, valamint szóródhatnak, mint a szivárványGyönyörű kettős szivárványok. keletkezésekor. A jelenség lehet rövid (mindössze pár másodperces), vagy tarthat több órán át.

halo-2MTI fotó: Komka Péter


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!