Gyorsabban nőnek a fekete lyukak

A kutatók sokáig úgy vélték, hogy a galaxisHét bolygó, ahol lakhatnánk is!. ok központjában lévő, igen nagy tömegű fekete lyukElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. ak gyarapodása összhangban van a csillagvárosok növekedésével, a legújabb megfigyelések viszont teljesen más képet festenek. A galaxisok csillagtömegének tízszeres növekedése a feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukHatalmasra nőtt az oroszországi Szolikamszkben kialakult víznyelő. tömegének százszoros gyarapodásával jár. Ez gyökeresen megváltoztatja a galaxisok és fekete lyukakNégy új gravitációshullám-forrást találtak - az egyik jelei 5 milliárd évvel ezelőtt indultak útnak. együttes evolúciójáról vallott nézeteinket – ismertették közelmúltbeli felfedezésSzupernóvát fedezett fel egy 10 éves kínai kisfiú. üket a The Astrophysical Journal legújabb számában a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem kutatói, akik a HubbleA KOZMOSZ - Kihagyhatatlan NASA képek a Hubble lencséjén keresztül. -űrteleszkóp, a Chilében működő VLTA világ legnagyobb optikai teleszkópját hozták létre Chilében. -távcsőrendszer (Very Large Telescope) és a hawaiiMegépülhet a világ egyik legnagyobb óriásteleszkópja a Mauna Kea vulkánon. Keck-teleszkópok adatainak segítségével a jelenlegi legnagyobb galaxis– és feketelyuk-adatbázist hozták létre.

Gyorsabban nőnek a fekete lyukak

A galaxisokon belül egyfajta verseny1912-es nagy sárfogó-verseny. folyik a rendelkezésre álló alapanyagért, a csillagközi por– és gázfelhőkért, amelyek egyaránt szükségesek új csillagok képződéséhez és a központi fekete lyukak táplálásához. Több mint egy évtizeden keresztül a tudósok úgy vélték, hogy mindkét folyamat a gázoknak olyan mennyiségét használja fel, amelynek révén állandó marad a galaxis tömegének a fekete lyuk tömegéhez viszonyított aránya – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon. Ehelyett kiderült, hogy a fekete lyukak fejlődése jóval gyorsabb.

Gyorsabban nőnek a fekete lyukak

Gyorsabban nőnek a fekete lyukak

Gyorsabban nőnek a fekete lyukak

A Swinburne Egyetem asztrofizikusai szerint ugyanakkor egészen másként viselkednek a kis, csillagokban gazdag galaxisok vagy az olyan átlagos spirálgalaxisok, mint amilyen a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. . “Minél kisebb a galaxis, a tömegének annál nagyobb részét képezik a csillagok” – magyarázta a kutatók egyike, Nicholas Scott.

Gyorsabban nőnek a fekete lyukak

Forrás: origo.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!