Grönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám

Aggasztja a Meteorológiai Világszervezetet (WMO), hogy az Európán végigvonuló, hőmérsékleti rekordokat döntő hőhullámAszfaltolvasztó hőhullám tombol Ausztráliában. GrönlandEgyre gyakoribbak és hosszabbak az északi-sarkvidéki hőhullámok. felé tart. Az AfrikaA világ egyik legnagyobb gyémántját találták meg egy lesothói bányában. felől észak felé haladó forró levegő nem egyszerűen megdöntötte, hanem “darabokra zúzta” az európai melegrekordokat, miután 2, 3, sőt helyenként 4 Celsius-fokkal is meghaladta a hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. az addig mért legmagasabb értékeket, ami “teljes mértékben hihetetlen” fejlemény – mondta Clare Nullis, a szervezet szóvivője.

Forrás: NASA/John Sonntag 

Az előrejelzések szerint a légköri mozgások ezt a forróságot Grönland felé viszik majd. Mindennek következtében a szigetEgy teljes szigetet evakuálnak Vanuatun egy kitörni készülő vulkán miatt. jégtakarója fokozottan olvadhat, akár olyan vékonyra is mint 2012-ben, ami az eddigi mérések alapján a legvékonyabb szint volt.

A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer kulcsfontosságú eleme, olvadása a tengerszint emelkedésHúsz éven belül óriási úszó szigetek lephetik el Hollandia vizeit. éhez és kiszámíthatatlan időjáráshoz vezethet. Dán éghajlatkutatók adatai szerint csak júliusban 160 milliárd tonna olvadt el a grönlandi jégtakaró felszínéből. Az európai hőhullám hatással van az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedtségére is, amely július közepén az eddig mért legalacsonyabb szinthez közelített.

Forrás: Wikipedia/Brocken Inaglory 

A Meteorológiai Világszervezet szóvivője arra is kitért, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok az ember okozta klímaváltozásHúsz éven belül óriási úszó szigetek lephetik el Hollandia vizeit. következményei. A brit meteorológiai szolgálat tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. ára utalva elmondta: 2050-ig minden második évben lehet számítani a melegrekordokat megdöntő hőségekre. A múlt héten például Belgiumban is bejelentették, hogy megdőlt az ország eddigi melegrekordja: 41,8 Celsius-fokot mértek az ország északi részén fekvő Begijnendijk településen.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center/Maria-José Viñas

Cikkajánló: Jég helyett vízben gázolnak a szánhúzó kutyák Grönlandon


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!