Genetikai felfedezést tett lehetővé a jeges vödrös kihívás

Genetikai felfedezést tett lehetővé a jeges vödrös kihívás (Ice Bucket Challenge) elnevezésű 2014-es internetes jótékonysági kampány, amelyben világszerte ismert és ismeretlen emberekA 30 legokosabb ma élő ember. öntötték magukat nyakon egy vödör jéghideg vízzel és sokan tettek közülük pénzbeli felajánlást. Az összegyűlt 115 millió dollárt (32,7 milliárd forint) az ALS gyógyíthatatlanKamasz lélek idős testben, szörnyű betegségben szenved egy indiai fiú. idegrendszeri betegségRitka betegsége miatt hatalmasra nőttek egy indiai kisfiú kezei. kutatásA hosszú élet kevésbé írható a gének számlájára, mint azt eddig vélték. ára fordították. Az amerikai ALS Egyesület közleménye szerint a kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy gént (a NEK1-et), amely hozzájárul a kór kialakulásához – írta a BBC News. Az annak idején sok kritikát kapott kihívásból befolyt összegből hat kutatási projektet finanszíroztak. Egyikük, a MinE az örökölt ALS eddigi legátfogóbb kutatása, amelynek eredményeit a Nature Genetics szaklap legfrissebb számában tették közzé.

ice-bucket-challenge-3

A kutatásban 11 ország több mint 80 tudósa kereste, melyek a kockázatot hordozó gének az érintett családoknál. “A felfedezéshez vezető bonyolult genetikai elemzést a rendelkezésre álló ALS-minták nagy száma tette lehetővé” – mondta Lucie Bruijn, az ALS Egyesület szóvivője. A NEK1 gén azonosítása után a tudósok kidolgozhatják a gyógyításhoz szükséges génterápiát. Noha az ALS-betegek csak 10 százaléka szenved a kór örökölt formájában, a kutatók úgy vélik, a gének az esetek sokkal nagyobb százalékában játszanak szerepet.

hawking-2Stephen HawkingAz űrbe sugározták Stephen Hawking szavait - a legközelebbi fekete lyuk a célpont. az ALS okozta izomsorvadás miatt bénult le teljesen

A 2014-es kihívás idején több mint 17 millióan töltötték fel nyakonöntős videóikat a Facebookra és adakoztak, köztük Matteo Renzi olasz miniszterelnök, George W. Bush volt amerikai elnökMiért lett kopasz az exelnök, George Bush?. , Bill GatesTisztított szennyvizet ivott Bill Gates. informatikai mogul, Mark ZuckerbergMark Zuckerberg és felesége jótékonyságra fordítja vagyona túlnyomó részét. FacebookMark Zuckerberg és felesége jótékonyságra fordítja vagyona túlnyomó részét. -vezér, Jeff Bezos amerikai mágnás, Tom Cruise és Matt Damon filmsztárok, Steven Spielberg filmrendező, Katy Perry, Shakira, Taylor Swift és Justin Bieber popsztárok, Usain Bolt, David Beckham és Neymar sportolók. Az ALS okozta izomsorvadás miatt teljesen lebénult világhírű brit elméleti fizikusAz űrbe sugározták Stephen Hawking szavait - a legközelebbi fekete lyuk a célpont. , Stephen Hawking helyett gyerekei vállalták a kihívást.

ice-bucket-challenge

ice-bucket-challenge-2

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!