Génelemzéssel fejtették meg a vérszívó denevérek titkát

Génelemzéssel fejtette meg egy nemzetközi kutatócsoport, hogyan képesek egyes denevérfajok kizárólag véren élni. Rokonaival ellentétben, amelyek gyümölcsön, nektáron és rovarokon élnek, a vérszívó akár testsúlya felét kitevő mennyiségű vért képes meginni, melynek tápanyagtartalma azonban alacsony és tele lehet halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álos kórokozókkal.

A vámpírdenevéreknek az immunrendszer működésében és az ételanyagcserében szerepet játszó génjei alapvetően különböznek a többi denevérétől, a kutatók szerint bélbaktériumaik szintén eltérnek. Ezen denevérekEmberre támadó denevérek és tömeges halpusztulás kíséri az Ausztráliában tomboló hőséget. ürülékében több mint 280 olyan baktériumot találtak, amelyektől a legtöbb emlős rosszul lett volna.

Forrás: Wikimedia Commons/Oasalehm

“Az adatok azt mutatják, hogy szoros evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. s kapcsolat van a bélflóra és a vérszíváshoz alkalmazkodott vámpírdenevérek genomja között. Ebben sok olyan gén található, amely azért alakult ki, hogy az állat képes legyen véren megélni” – mondta Marie Zepeda Mendoza, a Koppenhágai Egyetem kutatója.

A vérben nagyon magas a fehérjék aránya (93 százalék), a szénhidrátoké azonban alacsony (egy százalék) és kevés a vitamin is, sok viszont a vérrel terjedő kórokozó. A vérszopó denevérek többféleképpen is alkalmazkodtak a különlegesSzoros kapcsolataik hatására sem adják fel egyedi hangjukat a delfinek. étrendhez, az erek feltépésére alkalmas éles fogaik fejlődtek ki, valamint a fehérjegazdag táplálék miatt megváltozott a veseműködésük.

Forrás: Wikimedia Commons/Ltshears

A nemzetközi kutatócsoport nemcsak a vérszívók génkészletét, hanem a mikrobiomját, azaz a bélben élő mikrobáit is elemezte. Azt találták, hogy a genom mérete a többi denevéréhez hasonló, azonban több benne az úgynevezett ugráló gén, az olyan DNSFény derül az egyiptomi múmiák titkaira. -szekvencia, amely megváltoztatja a genomban elfoglalt helyét. Ezeket az immunválasz, a vírusvédelem, valamint a zsír- és vitamin-anyagcsere területén találták, ami arra utal, hogy kulcsszerepet játszottak a vérszopó denevérek különleges étrendjének evolúciójában – írta a BBC a Nature Ecology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Forrás: Wikimedia Commons/Acatenazzi

A vérrel táplálkozó denevérek mikrobiomja teljesen eltér a gyümölcs- és húsevő rokonaikétól – írták a kutatók, akik szerint ez szintén szerepet játszhat az emésztésben, az immunrendszer működésében és az általános egészségi állapot alakulásában és a genommal párhuzamosan változott az evolúció során.

Forrás: Wikimedia Commons/Gerry Carter

A rőt vérszopó denevéren (Desmodus rotundus) kívül csak két emlősfaj él kizárólag véren. Éjjelente csapnak le a patásokra vagy más állatokra, időnként az emberre is. Az ütőérnél vágnak éles fogukkal a bőrbe és a kibuggyanó vércseppeket felszívják.

Nature, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!