Fontos feladatot látnak el az elefántok ráncai

Fontos feladatot látnak el az elefántokMég mindig súlyosan fenyegeti az orvvadászat az afrikai elefántok hosszú távú túlélését. ráncai: egy nemzetközi kutatócsoport szerint a látható ráncok alatt kis csatornák hálózata fut, amelyek a sár és víz tárolásában vesznek részt.

Forrás: Benh LIEU SONG/flickr 

Az afrikai elefántokMég mindig súlyosan fenyegeti az orvvadászat az afrikai elefántok hosszú távú túlélését. ról (Loxodonta africana) ismert, hogy szívesen vesznek sár- és vízfürdőket, miközben ormányukkal fröcskölik magukat. Jókedvű unaloműzésnek tűnik, valójában azonban biológiai okok állnak a viselkedés hátterében.

Forrás: Tambako The Jaguar/flickr 

Az afrikai elefántok bőrében nincsenek izzadság- és faggyúmirigyek, amelyek sok más emlősnél a bőr nedvességéről és rugalmasságáról gondoskodnak. Emellett a fürdőzéssel elkerülik a túlhevülést is a SzaharáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l délre élő állatok. Ráadásul a sárfürdők védelmet jelentenek a paraziták és a napsugárzás ellen is. A sár pedig jobban tapad az elefántok barázdált bőrén.

Forrás: Elephant Nature Park
Forrás:  Wikimedia Commons/Mgiganteus

Az egymással összeköttetésben lévő, néhány milliméter széles, a látható ráncok alatt található hézagok segítségével az elefántok 5-10-szer több vizet tudnak raktározni, mint ha sima lenne bőrük felülete – ismertették kutatók a Nature Communications című szaklapban.

Forrás: Nature Communications

Michel Milinkovitch, a Genfi Egyetem evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. genetikusa és csapata azt vizsgálta, hogyan jön létre ez a sokféle segítséget nyújtó ránchálózat. Ehhez különböző forrásokból származó elefántbőrmintákat elemeztek, és arra az eredményre jutottak, hogy a barázdák a felhám (epidermis) úgynevezett fénylő rétegében (stratum lucidum) vannak. Ez azért különlegesSzoros kapcsolataik hatására sem adják fel egyedi hangjukat a delfinek. , mert élettelen anyagokban gyakori a fizikai szakadási minta, biológiai rendszerekben azonban nagyon ritkaKülönleges égi tünemény - kilenc órán át volt látható egy szivárvány Tajvanon. .

Forrás: Wikimedia Commons/Birdman1 
Forrás: Nature Communications

A kutatók szerint az epidermis szakadása helyi hajlítási feszültség eredménye: az elefántbőr ugyanakkor túlzottan elszarusodott és pikkelyszerű, ráadásul milliméternyi kiemelkedésekből álló rácsszerkezeten növekszik.

Számítógépes modellekkel a kutatók kiszámították, hogy ennek a három paraméternek a kombinációja elegendő mechanikus hajlítási feszültség gerjesztéséhez, amely a bőr folyamatos vastagodásával szakadási csatornákat eredményez. Az elméletet alátámasztja, hogy az újszülött borjaknak még nincsenek ilyen csatornáik. Arra azonban továbbra sincs magyarázat, hogy az afrikaival ellentétben az ázsiai elefántok miért nem rendelkeznek ilyen szakadási mintázatokkal.

Cikkajánló: Elvitte bemutatni újszülött borját egykori megmentőinek a büszke elefántmama


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!