Folyók lehettek a Marson

mars_bolygo

Egykor folyóKajakozás a világ legnagyobb folyami barlangjában. k szabdalhatták a MarsRégóta vártak rá, most sikerült észlelni az első rengést a Marson. felszínét, erre következtetnek kutatók a vörös bolygóAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. n talált folyami kavicsokból. A jellegzetes kövecskékről készült első felvételeket már a múlt év szeptemberében bemutatta az amerikai űrkutatási hivatal. A részletes tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. most kerül először a nyilvánosság elé a Science című tudományos folyóiratban.

Az 515 kavicsot, amelyet a CuriosityElőször fedezett fel meteoritot a Marson a Curiosity űrszonda. űrszonda a vörös bolygó 154 kilométer átmérőjű Gale-kráterében talált, a tucsoni Planetary Science Institute kutatói vizsgálták meg a felvételeken. A kövek vastagsága 2 és 40 milliméter között van, és homokAz ország, amely homokot exportál Szaud-Arábiába. övezi őket, ami a földi folyami üledékekre is jellemző. Alakjuk arról tanúskodik, hogy vízJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. sodorta őket – közölte a koppenhágai Niels Bohr Intézet. Munkatársuk, Asmus Koefoed rámutatott, ha szélElőször sikerült észlelni a Marson fújó szelek hangját. és homokviharHomokvihar tombol Egyiptomban. szállítja őket, felszínük durva, szögletes lesz, azonban mind az 515 kavicsnak sima, lapos és gömbölydedre csiszolt felszíne van.

mars-folyo

A kavicsok alakja és nagysága következtetni enged a múltbéli Mars-folyók tulajdonságaira is: a víz 10-100 centiméter mély lehetett, és másodpercenként egy méter sebességgel folyhatott.

mars-curiosity-pebbles-hottah


A bolygó ma szélsőségesen száraz, hidegJégkásává fagyott az óceán a szokatlan hidegben. és az életre alkalmatlan vidék, ahol a víz gyorsan elpárolog. Bár korábbi Mars-expedíció"Halottnak nyilvánították" az Opportunity marsjárót. k számos jelét találták már a víz jelenlétének – például kiszáradt patakvölgyeket, tengermedret, kanyonokat -, ezek létrejöttét gyorsan lejátszódó események is magyarázhatták, például az állandóan fagyott talaj nagy víztömege felolvadhatott meteorbecsapódás vagy vulkánkitörés hatására.

A kavicsok kerekre csiszolása hosszú időt vesz igénybe. Mivel tehát a folyók, patakok tartósan csörgedezhettek a bolygó felszínén, a hőmérséklet is sokkal magasabb, és a légkörElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. is sűrűbb lehetett a mainál. A friss eredmények pedig arra utalnak, hogy ez a meleg, nedves időszak a Marson két vagy három milliárd évvel ezelőttig tartott, azaz lényegesen tovább, mint eddig feltételezték. A folyami üledék felfedezése növeli az esélyeit, hogy a vörös bolygóSzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity. n hajdan létezhettek az élet feltételei. – Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!