Folyékony vizet találtak a Marson

Először találtak folyékony víztestet a MarsMars-szimuláció kezdődött Omán kietlen sivatagában. on, radarok segítségével bukkantak a földalatti tóra a vörös bolygóJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. n. A húsz kilométer átmérőjű, vélhetően Kiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. s vizű tó mintegy 1,5 kilométerrel a bolygó déli sarki jégsapkája alatt található a Science című tudományos lapban szerdán közölt tanulmány szerint. Ez lehet az első stabil folyékony víztest, melyet valaha felfedeztek a Marson.

Forrás: ESA & MPS for OSIRIS Team 

Arról nincsenek információk, milyen mély a tó. Az Olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet kutatói Roberto Orosei vezetésével azonosították a víztestet, a felfedezés1500 éves kardot emelt ki egy kislány egy svédországi tóból. évtizedeken át tartó vitának vet véget arról, vajon van-e vízVíz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán. a bolygóNéhány millió éven belül széthullhat a Mars holdja. n. Az Európai Űrügynökség (ESAKiderült, hogy mi okozhatta a Schiaparelli leszállóegység megsemmisülését. ) Mars Express űrszondájának alacsony frekvenciájú radarja arra nem képes, hogy élet jelei után kutasson a tóban.

Forrás: USGS Astrogeology Science Center, Arizona State University

A tudósok évtizedek óta kutatnak a Marson folyékony vízNem víz, hanem szárazjég okozhatja a marsi barázdákat?. után, amely a földi életJóval korábban megjelenhetett az élet a Földön, mint gondoltuk. ismert formájának előfeltétele. Az elmúlt években a szakértők egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy a vörös bolygón létezhet folyékony víz: kiszáradt folyómedrek és üledékek utaltak arra, hogy évmilliárdokkal korábban víz folyt a felszínén. A szakértők úgy vélik, évekig tarthat annak kiderítése, hogy él-e valami ebben a vízben, mely a FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. ön megtalálható szubglaciális (jégHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. alatti) tavakra hasonlít. Egy jövőbeli misszió során fúrásokat végezhetnek, hogy a jégen át vegyenek vízmintákat.

Forrás: NASAVíz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán. /JPL/Malin Space Science Systems

“Ez egy olyan hely a Marson, amely leginkább hasonlít egy élőhelyre, olyan területre, ahol létezhet élet” – mondta Roberto Orosei, hozzátéve, hogy vannak olyan földi organizmusok, melyek képesek túlélni, sőt gyarapodni ehhez hasonló környezetben. A felfedezést 2012 májusa és 2015 decembere között gyűjtött adatok elemzésével tették. A Mars Express radarimpulzusokat továbbít, melyek behatolnak a Mars felszíne és a jégsapkaDrámaian felgyorsult a Vavilov-jégsapka olvadása. alá.

“Éveken át tartó adatelemzés és a megfelelő módszer megtalálása kellett ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban: amit megfigyeltünk, az egyértelműen folyékony víz” – mondta el Enrico Flamini, az eredményeket bemutató tanulmány társszerzője. A szakértő kifejtette, hogy a marsi tó vizének hőmérséklete fagypont alatt van, de folyékony maradt többek közt magas sótartalmának köszönhetően. Orosei becslései szerint a víz hőmérséklete valahol mínusz 70 és mínusz 10 Celsius-fok között lehet.

Forrás: ESA/INAF
Forrás:NASA/JPL-Caltech/Arizona State University; MARSIS data: ESA/NASA/JPL/ASI/Univ. Rome; R. Orosei

A következőkben további felszín alatti vízraktárak után kutatnak annak kiderítésére, hogy az újonnan felfedezett tó egyedülálló jelenség-e a Marson. Ha más tavakat vagy felszín alatti tóhálózatot találnak, az arra utalhat, hogy folyékony víz már évmilliókkal, vagy akár 3-0,5 milliárd évvel ezelőtt is létezhetett a bolygón, amikor a Mars még lakható planéta lehetett.

Ez alapján felvetődhet a kérdés, hogy vajon az élet bármely, a Marson oly régen kifejlődött formája képes volt-e életben maradni mostanáig – fejtette ki Orosei, s hozzátette, hogy senki sem meri megjövendölni, lehet-e ott bármilyen összetett élet.

Science, ESA, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!