Földrengés okozott pánikot a horvát tengerparton

Kisebb földrengésTöbb milliárd dolláros kárt okozhatott az Új-Zélandot megrázó földrengés. volt a horvát tengerparton, amely áldozatokat nem követelt, de nagy pánikot okozott – jelentette a horvát közszolgálati rádió pénteken. A Richter-skála szerint 4,6-os erejű földmozgás epicentruma az Adriai-tengeren, Trogirtól nyolc kilométerre volt. Splitben, Makarskában, valamint Ciovo és Hvar szigetMonemvaszia - település a hatalmas szikla mögött. én is érzékelték.

horvatorszagTrogir (Fotó: Wikipedia/Rgrrbbt)

horvatorszag-5Fotó: Wikipedia/Mike

Áldozatai és sérültjei nem voltak az elemi csapásnak, amely kisebb anyagi károkat okozott, az ijedség azonban annál nagyobb volt. Ablakok törtek be és falak repedtek meg, a magasabb épületekben polcok estek le, tányérok és poharak törtek össze. Egy spliti lakos elmondta: nem tudták, mi történik, olyan volt, mintha bombaMajdnem hidrogénbomba robbant az Egyesült Államokban 1961-ben. robbant volna. Az emberekHíres emberek és politikusok fiatalkori képei, amikor még nem voltak ismertek. félelmükben kirohantak az utcára. A tűzoltóknak több, liftbe ragadt embert kellett kimenteniük, az iskolák hazaküldték a gyerekeket.

horvatorszag-4Split (Fotó: Wikipedia/E.coli)

Ines Ivancic szeizmológus szerint az Adriai-tenger tektonikusan aktív, ezért erősebb és gyengébb földmozgásokra is lehet számítani a jövőben. Ugyanakkor nem kötötte össze az esetet a nemrég Olaszországban történt földrengésekkel.

horvatorszag-3Fotó: Wikipedia/eff Schmaltz/NASA Earth Observatory


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!