Föld-méretű vihart figyeltek meg a Neptunuszon

Hatalmas, csaknem FöldA Föld magnetoszférájáról gyűjt új információkat a NASA. -méretű vihart fedezett fel a Neptunuszon egy elsőéves csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászhallgató. A viharrendszert egy olyan régióban, a NeptunuszEddig ismeretlen törpebolygót fedeztek fel a Neptunusz túloldalán. egyenlítőjének közelében észlelték, ahol korábban egy felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. t sem láttak. Hossza mintegy 9000 kilométer – a gázbolygó átlójának egyharmada -, mintegy 30 szélességi és hosszúsági fokon ível át. A június 26. és július 2. közötti megfigyelési idő alatt folyamatosan fényesebbnek tűnt.

Forrás: NASASoha nem látott módon csodálhatjuk meg az Orion-ködöt a NASA különleges videójában. /Wikimedia Commons

A megfigyelést Ned Molter, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusának (UC Berkeley) csillagászhallgatója tette. A viharkomplexumot a bolygó egyenlítőjénél észlelte a hawaii"Vulkáni köddel" borította be a távoli Marshall-szigeteket a hawaiin tomboló tűzhányó. W. M. Keck Ovszervatóriumból egy hajnali tesztmegfigyelés során. Molter ösztöndíjas hallgatóként hat hetet töltött az obszervatóriumban. Feladata az volt, hogy dolgozzon ki egy módszert a hajnali és alkonyati megfigyelések hatásosabbá tételére. A pirkadat és a szürkület a csillagászati megfigyelések szempontjából időpocsékolásnak számít, mert ekkor nem elég sötét az égbolt. Imke de Pater, a UC Berkeley csillagásza, Molter mentora szerint tanítványa elsőéves hallgató, korábban soha nem végzett megfigyelést.

Forrás: N. Molter/I. De Pater, UC Berkeley & C. Alvarez, W. M. Keck Observatory

Molter kiemelte: nagyon meglepő ilyen alacsony szélességi körön látni ilyen vihart. Normál esetben ez a terület nagyon csendes, felhőket általában csak a középső szélességi körökön látni. Ezért igazán különlegesA grönlandi bálna zenei repertoárja egyedülálló a cetek világában. , hogy ekkora felhőt figyelhettek meg az egyenlítő környékén. A kutatók csodálkoznak, hogy a viharNem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé. képes egyben maradni ilyen sok szélességi körön át. A Neptunusz a NaprendszerDöbbenetes sebességgel jön az ISON-üstökös. legszelesebb bolygóKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. ja – a különböző szélességi körökön különböző szelek fújnak -, a csillagászok ezért úgy vélik, az egész vihart egy erős örvény horgonyozza le. Az örvény közepében a felemelkedő gázok emelkedés közben lehűlnek. Ha a gáz hőmérséklete a cseppfolyósodási hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. alá esik, felhővé alakul. Ugyanilyen folyamat játszódik a Földön is, a Neptunusz felhőit azonban más anyag, metánTöbb száz hatalmas krátert fedeztek fel a Barents-tenger mélyén. alkotja.

Forrás: N. Molter/I. De Pater, UC Berkeley & C. Alvarez, W. M. Keck Observatory

Egy másik elmélet szerint a viharrendszer egy óriási konvektív felhő lehet. A konvekció során a gáz felemelkedik, mert melegebb, mint a környezete. A Föld légkörében ilyenek a zivatarfelhők (cumulonimbuss) és a gomolyfelhők (cumulus).

W.M. Keck Observatory, UC Berkeley, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!