Föld-méretű vihart figyeltek meg a Neptunuszon

Hatalmas, csaknem FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. -méretű vihart fedezett fel a Neptunuszon egy elsőéves csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászhallgató. A viharrendszert egy olyan régióban, a NeptunuszEddig ismeretlen törpebolygót fedeztek fel a Neptunusz túloldalán. egyenlítőjének közelében észlelték, ahol korábban egy felhőt sem láttak. Hossza mintegy 9000 kilométer – a gázbolygó átlójának egyharmada -, mintegy 30 szélességi és hosszúsági fokon ível át. A június 26. és július 2. közötti megfigyelési idő alatt folyamatosan fényesebbnek tűnt.

Forrás: NASAA Nap koronájába merült a NASA űrszondája. /Wikimedia Commons

A megfigyelést Ned Molter, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusának (UC Berkeley) csillagászhallgatója tette. A viharkomplexumot a bolygó egyenlítőjénél észlelte a hawaiiNem csillapodik a Kilauea vulkán, amely már kétezer embert kényszerített otthona elhagyására. W. M. Keck Ovszervatóriumból egy hajnali tesztmegfigyelés során. Molter ösztöndíjas hallgatóként hat hetet töltött az obszervatóriumban. Feladata az volt, hogy dolgozzon ki egy módszert a hajnali és alkonyati megfigyelések hatásosabbá tételére. A pirkadat és a szürkület a csillagászati megfigyelések szempontjából időpocsékolásnak számít, mert ekkor nem elég sötét az égbolt. Imke de Pater, a UC Berkeley csillagásza, Molter mentora szerint tanítványa elsőéves hallgató, korábban soha nem végzett megfigyelést.

Forrás: N. Molter/I. De Pater, UC Berkeley & C. Alvarez, W. M. Keck Observatory

Molter kiemelte: nagyon meglepő ilyen alacsony szélességi körön látni ilyen vihart. Normál esetben ez a terület nagyon csendes, felhőket általában csak a középső szélességi körökön látni. Ezért igazán különlegesIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. , hogy ekkora felhőt figyelhettek meg az egyenlítő környékén. A kutatók csodálkoznak, hogy a viharNem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé. képes egyben maradni ilyen sok szélességi körön át. A Neptunusz a NaprendszerDöbbenetes sebességgel jön az ISON-üstökös. legszelesebb bolygóNéhány millió éven belül széthullhat a Mars holdja. ja – a különböző szélességi körökön különböző szelek fújnak -, a csillagászok ezért úgy vélik, az egész vihart egy erős örvény horgonyozza le. Az örvény közepében a felemelkedő gázok emelkedés közben lehűlnek. Ha a gáz hőmérséklete a cseppfolyósodási hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. alá esik, felhővé alakul. Ugyanilyen folyamat játszódik a Földön is, a Neptunusz felhőit azonban más anyag, metánTöbb száz hatalmas krátert fedeztek fel a Barents-tenger mélyén. alkotja.

Forrás: N. Molter/I. De Pater, UC Berkeley & C. Alvarez, W. M. Keck Observatory

Egy másik elmélet szerint a viharrendszer egy óriási konvektív felhő lehet. A konvekció során a gáz felemelkedik, mert melegebb, mint a környezete. A Föld légkörében ilyenek a zivatarfelhők (cumulonimbuss) és a gomolyfelhők (cumulus).

W.M. Keck Observatory, UC Berkeley, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!