Feltalálók, akikkel saját találmányuk végzett

A következő összeállításban feltalálók, illetve vállalkozók sorsait ismerhetjük meg, akik saját találmányuk megvalósításába haltak bele.

Alexander Bogdanov

A vértranszfúzió úttörője, a szovjet-orosz Alekszandr Bogdanov tanár, közgazdász, bolsevik és orvos is volt egy személyben. Az örök fiatalság titkát tanulmányozta, amikor 11 vérátömlesztésen már túlesett. A tizenkettedik vérátömlesztésbe halt bele, miután olyan vért kapott, amely fertőzött volt vagy nem a megfelelő vércsoportba tartozott.

1

Francis Edgar Stanley

Francis Edgar Stanley (1849-1918) ikertestvérével együtt kifejlesztették ki a Stanley gőzhajtású autót. Francis 1918-ban ezt az autót vezetve vesztette életét, amikor egy farakásnak rohant a gőz meghajtású autójával.

2

Franz Reichelt

Franz ReicheltA repülő szabó, aki 102 éve leugrott az Eiffel-toronyról [Videó]. (1879 – Párizs, 1912. február 4.) osztrák származású, Franciaországban élő szabómester volt, aki egy olyan ejtőernyő kifejlesztésén dolgozott szabadidejében, amely megmentheti a bajba került pilótákat. Szerkezete leginkább egy nagy – zsinórokkal, gumival, rudakkal összeerősített – kabátra emlékeztetett, amely a tervek szerint a levegőben szétterül és viselője leereszkedhet vele a földre. Számos kísérletet hajtott végre szerkezetével bábukkal, azonban azok túlnyomó többsége sikertelen volt.

3

Reichelt engedélyt kért arra, hogy szerkezetét egy bábura erősítve kipróbálhassa az Eiffel-toronyról. A jóváhagyás birtokában 1912. február 4-én megjelent az építménynél, majd közölte, hogy ő maga ugrik le. A feltaláló egy rövid ideig hezitált a vaskorláton állva, majd az összecsődült újságírók és érdeklődők előtt levetette magát a mintegy 60 méteres magasságból. Az ernyő nem terült szét, így Reichelt a földnek csapódott és azonnal meghalt. Halálos kísérlete után a Repülő Szabó néven is emlegették.

Harry K. Daghlian Jr. és Louis Slotin

Harry K. Daghlian Jr. és Louis Slotin az atombombaAmikor atombomba hullott Dél-Karolinára. kifejlesztésén dolgozott a II. világháború alatt és után, de egy balesetUtasok szabadították ki azt a férfit, akinek vonat alá szorult a lába. során halálos mértékű sugárzás150 éve született Marie Curie, akinek jegyzeteit ma is ólommal kibélelt dobozokban őrzik. érte őket.

1946. május 21-én, a Los Alamosban lévő kutatóközpontban folytattak atomkutatási kísérletet. Louis Slotin kollégáival azt kutatta, hogy milyen feltételek mellett lehet láncreakció. KísérletMegdöbbentő videó - mi történik ha egy szegény és egy jól öltözött kislány szorul segítségre?. ükhöz két fém félgömböt használtak, melyek közepe radioaktív150 éve született Marie Curie, akinek jegyzeteit ma is ólommal kibélelt dobozokban őrzik. plutóniummal volt töltve. Amikor a két félgömb közeledett egymáshoz olyan mennyiségű plutónium keletkezett, hogy beindulhatott a láncreakció. Slotin a kísérletben kézzel, egy csavarhúzó segítségével tartotta távol egymástól a félgömböket, de a csavarhúzó hirtelen kiesett Slotin kezéből,  a két félgömb összekapcsolódott és így a sugárzás halálos dózisának a többszöröse került a szervezetükbe.

4

Horace Lawson Hunley

Horace Lawson Hunley tervezte és építette meg az első olyan tengeralattjárót, amely képes volt éles harci helyzetben megsemmisíteni egy hajót. Az Amerikai polgárháborúban sikeresen süllyesztették el vele a USS Housatonic hajót, azonban a kézi erővel hajtott fából készült tengeralattjáró a támadás után egy rutin merülés során tervezőjével és a teljes legénységgel együtt odaveszett.

5

Ismail Ibn Hammad al-Jawhari

Ismail Ibn Hammad al-Jawhari egy muszlim tudós volt 1010 körül, aki egy kötelekkel összefogott, fából készült szárnyakkal szeretett volna repülni. Allahban és szerkezetében bízva leugrott egy mecset tetejéről, de a gyenge és kezdetleges szerkezetnek köszönhetően nem élte túl a kísérletet.

7

James Douglas

Ma már bizonytalan, hogy James Douglas, a Guillotin egyik elődjének feltalálója vagy csak skóciai elterjesztője volt az 1500-as évek második felében. A gróf rajongott a “tiszta munkát” végző szerkezetért. James Douglast 1581-ben Skóciában gyilkosságért halálra ítélték és az általa meghonosított „Skót Szűz” által halt meg Edinburgh-ban.

8

Otto Lilienthal

Otto Lilienthal német repülőgép-mérnök, feltaláló, pilóta. A repülés egyik úttörője a madarak repülését utánzó siklórepülőket tervezett és készített. A sárkányrepülés egyik úttörője. 1896. augusztus 9-én Berlinhez közel felszállt egy, a Birodalmi Találmányi Hivatalnál egyszerű vitorlás apparátus néven bejegyzett kétfedeles siklógéppel. A repülés jól indult, de egy hirtelen széllökés mindennek véget vetett: korrigáló mozdulatához már nem volt elég a magasság, gépe 17 méterről a földbe csapódott. A becsapódáskor eltört a gerince, kínszenvedések közepette egy nap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. múlva meghalt.

6

Michael Dacre

Michael Dacre egy megfizethető, régiós légitaxi kifejlesztésén dolgozott. 2009-ben Kuala Lumpurtól 300 kilométerre északra fekvő Tekah repülőtérről hajtottak végre kísérleti repülést, de kétszáz méter magasról a földbe csapódott a kisgép.

10

Thomas Andrews

Az ír Thomas Andrews a híres-hírhedt TitanicRekordáron kelt el egy, a Titanic fedélzetén utolsók között íródott levél. egyik tervezője volt. A Harland és Wolff hajógyár rajzoló és tervezőrészlegének ügyvezetője és a cég vezérigazgatója volt Belfastban, Írországban. Andrews volt a White Star Line hajótársaság tulajdonában lévő Olympic és Titanic tervezésének felügyelője és a hajók konstruktőre. A Titanic fedélzetén volt, amikor az 1912. április 14-én jéghegynek ütközött és a hajóval együtt a hullámsírba merült.

11

Marie Curie

Madame Curie volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott, és az első valaha élt ember, aki két Nobel-díjban is részesült. Ám ő is saját – illetve férjével, Pierre Curie150 éve született Marie Curie, akinek jegyzeteit ma is ólommal kibélelt dobozokban őrzik. -vel közös – felfedezéseibe, a radioaktivitás150 éve született Marie Curie, akinek jegyzeteit ma is ólommal kibélelt dobozokban őrzik. tanulmányozásába halt bele. A lengyel származású Marie Curie150 éve született Marie Curie, akinek jegyzeteit ma is ólommal kibélelt dobozokban őrzik. -Sklodowska fedezte fel a rádiumot és a polóniumot (az elem neve Lengyelországra utal). Mindkettő erősen radioaktív kémiai elem.

?Marie Curie in her laboratory

Curie kísérletezett a radon gázzal is, amely a rádiumból keletkezik (a rádium150 éve született Marie Curie, akinek jegyzeteit ma is ólommal kibélelt dobozokban őrzik. bomlik le radonná és egy alfa-részecskévé, gyakorlatilag héliummá). A radioaktív sugárzás vezetett 1934. július 4-ei halálához, ekkor 66 éves volt. Halálának oka aplasztikus anaemia volt, ami a csontvelő elégtelenségét jelenti. A betegségÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. a vérsejtek termelődésének csökkenéséhez, illetve sejtpusztuláshoz vezet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!