Felfedezték a legtávolabbi galaxist

A legtávolabbi galaxisEgy messzi galaxishalmazról sikerült felvételt készítenie a Hitomi műholdnak mielőtt megsemmisült. címére pályázó csillagvárost fedezték fel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASAÍgy nézhetett ki a kék Mars. két űrteleszkópja – a HubbleAz Uránusz valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg a Hubble. és a Spitzer – segítségével, valamint a kozmikus lencsézés módszerének köszönhetően. A MACSO647-JD katalógusjelű galaxist 420 millió évvel az ősrobbanás után figyelték meg, amikor a 13,7 milliárd évvel ezelőtt született világegyetemA legtávolabbi szupernóvát fedezte fel a Hubble. eddigi élettartamának alig 3 százalékát érte el.

Hubble űrtávcső

Az ilyen távoli objektumok fénye általában még a legérzékenyebb teleszkópokkal sem érzékelhető, megfigyelésükben a gravitációs lencsézés módszere segít. Még Einstein Einstein, a világ egyik legkisebb lova. jósolta meg az általános relativitáselméletEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ében, hogy amennyiben két galaxis pontosan azonos láAz ezer-sziget tava. irányba esik az égbolton, a közelebbi csillagváros gravitációs tere eltorzítja a távolabbi galaxis képét ív alakú foltokká vagy szerencsés esetben akár egy komplett gyűrűvé, amelynek Einstein-gyűrű a neve.  Most a MACS JO647+7015 galaxishalmazEgy messzi galaxishalmazról sikerült felvételt készítenie a Hitomi műholdnak mielőtt megsemmisült. töltötte be a nagyító szerepét. A gravitációs lencsehatás által felerősített fényű objektumokra vadászó nemzetközi CLASH-csoport Marc Postman, a baltimore-i űrteleszkóp kutatóintézet asztrofizikusGyorsabban nőnek a fekete lyukak. ának irányításával három nagyítást készített a galaxisról, amelyeken a valóságosnál nyolcszor, hétszer, valamint kétszer fényesebben jelenik meg a csillagváros.

Hubble űrtávcső

A legtávolabbi galaxisMinden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóp segítségével. aránylag kicsi, mérete a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. ének töredéke. Átmérője alig 600 fényévFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. , míg a TejútrendszerA gyönyörű éjjeli égbolt Bret Webster fotóin . é 150 ezer fényév. Ez az objektum egy galaxis építőköve lehetett. A következő 13 milliárd év során több tucatszor, vagy akár több százszor-ezerszer ütközhetett össze és olvadt egybe más galaxisokkal – vélekedett Dan Coe, a baltimore-i intézet kutatója, a tanulmányÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. vezető szerzője.

A CLASH-csoport néhány hónapja a világegyetem 490 millió éves korából származó galaxist fedezett fel, a MACS1149-JD katalógusjelű csillagváros 70 millió évvel fiatalabb, mint a most észlelt objektum. A kutatócsoport a Hubble segítségével még több ilyen törpegalaxist remél felfedezni a világegyetem gyermekkorából. Ha ezek a galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. nagy számban léteztek, ők biztosíthatták az energiát, amely elégette a világegyetemet ködbe borító hidrogént, elindítva az újraionizáció folyamatát, és ismét áttetszővé téve az univerzumot.

A főleg protonokból és elektronokból álló forró plazma körülbelül 380 ezer évvel az ősrobbanás után semleges hidrogénatomokká állt össze, ez volt a kozmikus sötétség kora, amikor még egyetlen csillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. sem létezett. A semleges gáz hőmérséklete aztán folyamatosan hűlt, ám sűrűsége változó volt, összecsomósodott. Az ősrobbanás után 200-500 millió évvel a semleges hidrogéncsomókat saját gravitációjuk összehúzta, megszülettek az első csillagokA gyönyörű éjjeli égbolt Bret Webster fotóin . és galaxisok. A csillagok első nemzedékének sugárzása hevítette fel és újraionizálta a környező területben lévő gázokat.

Hubble űrtávcső

Spitzer űrteleszkóp

Spitzer űrteleszkóp

Hubble űrteleszkóp

Hubble űrteleszkóp

Forrás:MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!