Felfedezték a legtávolabbi galaxist

A legtávolabbi galaxisEgy messzi galaxishalmazról sikerült felvételt készítenie a Hitomi műholdnak mielőtt megsemmisült. címére pályázó csillagvárost fedezték fel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASAEgy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a NASA. két űrteleszkópja – a HubbleElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. és a Spitzer – segítségével, valamint a kozmikus lencsézés módszerének köszönhetően. A MACSO647-JD katalógusjelű galaxist 420 millió évvel az ősrobbanás után figyelték meg, amikor a 13,7 milliárd évvel ezelőtt született világegyetemAz univerzum legkorábbi csillagainak jeleit észlelték. eddigi élettartamának alig 3 százalékát érte el.

Hubble űrtávcső

Az ilyen távoli objektumok fénye általában még a legérzékenyebb teleszkópokkal sem érzékelhető, megfigyelésükben a gravitációs lencsézés módszere segít. Még EinsteinElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. jósolta meg az általános relativitáselméletEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ében, hogy amennyiben két galaxis pontosan azonos láAz ezer-sziget tava. irányba esik az égbolton, a közelebbi csillagváros gravitációs tere eltorzítja a távolabbi galaxis képét ív alakú foltokká vagy szerencsés esetben akár egy komplett gyűrűvé, amelynek Einstein-gyűrű a neve.  Most a MACS JO647+7015 galaxishalmazEgy messzi galaxishalmazról sikerült felvételt készítenie a Hitomi műholdnak mielőtt megsemmisült. töltötte be a nagyító szerepét. A gravitációs lencsehatás által felerősített fényű objektumokra vadászó nemzetközi CLASH-csoport Marc Postman, a baltimore-i űrteleszkóp kutatóintézet asztrofizikusGyorsabban nőnek a fekete lyukak. ának irányításával három nagyítást készített a galaxisról, amelyeken a valóságosnál nyolcszor, hétszer, valamint kétszer fényesebben jelenik meg a csillagváros.

Hubble űrtávcső

A legtávolabbi galaxisMinden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóp segítségével. aránylag kicsi, mérete a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. ének töredéke. Átmérője alig 600 fényévFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. , míg a TejútrendszerSzázmilliárd Föld-szerű bolygó létezhet. é 150 ezer fényév. Ez az objektum egy galaxis építőköve lehetett. A következő 13 milliárd év során több tucatszor, vagy akár több százszor-ezerszer ütközhetett össze és olvadt egybe más galaxisokkal – vélekedett Dan Coe, a baltimore-i intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A CLASH-csoport néhány hónapja a világegyetem 490 millió éves korából származó galaxist fedezett fel, a MACS1149-JD katalógusjelű csillagváros 70 millió évvel fiatalabb, mint a most észlelt objektum. A kutatócsoport a Hubble segítségével még több ilyen törpegalaxist remél felfedezni a világegyetem gyermekkorából. Ha ezek a galaxisokA legrégebbi összeolvadt galaxist fedezték fel. nagy számban léteztek, ők biztosíthatták az energiát, amely elégette a világegyetemet ködbe borító hidrogént, elindítva az újraionizáció folyamatát, és ismét áttetszővé téve az univerzumot.

A főleg protonokból és elektronokból álló forró plazma körülbelül 380 ezer évvel az ősrobbanás után semleges hidrogénatomokká állt össze, ez volt a kozmikus sötétség kora, amikor még egyetlen csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. sem létezett. A semleges gáz hőmérséklete aztán folyamatosan hűlt, ám sűrűsége változó volt, összecsomósodott. Az ősrobbanás után 200-500 millió évvel a semleges hidrogéncsomókat saját gravitációjuk összehúzta, megszülettek az első csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. és galaxisok. A csillagok első nemzedékének sugárzása hevítette fel és újraionizálta a környező területben lévő gázokat.

Hubble űrtávcső

Spitzer űrteleszkóp

Spitzer űrteleszkóp

Hubble űrteleszkóp

Hubble űrteleszkóp

Forrás:MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!