Félelmetes, ősi óriás gyűrűsféregre bukkant egy nemzetközi kutatócsoport

Egy 400 millió éves hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. kihaltIsmeretlen óriáspapagáj fosszíliáit találták meg Új-Zélandon. gyűrűsférget, egy eddig ismeretlen fajt azonosított egy nemzetközi kutatócsoport, amely egy kanadai múzeum gyűjteményében bukkant az ősi fosszíliára. Az angliai Bristoli Egyetem, a svédországi Lundi Egyetem és az Ontariói Királyi Múzeum kutatói egy ősi fosszíliaMegoldódott az ötven éve talált állatfogak rejtélye - hiénák kóboroltak egykor a kanadai sarkvidéken. tanulmányozásakor fedezték fel a soksertéjűek osztályába tartozó óriás gyűrűsféreg maradványait, amely a földgiliszták és a piócák rokona.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányuk szerint az új faj páratlan a megkövült gyűrűsféreg-maradványok között, az ilyen típusú élőlények között a legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. állkapoccsal bírt, amely egy centiméternél is hosszabb volt. A korábban talált ilyen állkapcsok csupán néhány milliméteresek, és csak mikroszkóppal vizsgálhatók. Az állatnak mintegy egy méter hosszú volt a teste.

kovulet-1Forrás: James Ormiston

“Az óriásnövés az állatoknál egy környezettanilag fontos sajátosság, az előnyökkel, a versenyjelleggel függ össze. A tengeri gyűrűsférgeknél ez egy kevésbé ismert jelenség, és még soha nem találkoztunk vele megkövült fajokban” – hangoztatta Mats Eriksson, a Lundi Egyetem kutatója, a tanulmányÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. vezető szerzője. Ez az új faj egy óriásnövésű soksertéjű (polychaeta) páratlan egyede, amely mintegy 400 millió éve, a földtörténeti ókorban élt – tette hozzá. A kövületet 1994 júniusában gyűjtötte Derek K. Armstrong, a helyi geológiai földmérő hivatal munkatársa a kanadai Ontario állam egy kietlen részén kőzetek és fosszíliák vizsgálatakor. Azóta őrizték a múzeumban.

kovulet

A faj a Websteroprion armstrongi nevet kapta felfedezője nyomán, illetve a Cannibal Corpse amerikai death metal együttes basszusgitárosa, Alex Webster tiszteletére, akit játéka miatt óriásnak titulálnak. Ez utóbbi azért is találó, mert a tanulmány mindhárom szerzője rajong a zene iránt és hobbizenész – mondta Luke Perry, a Bristoli Egyetem kutatója.

MTI, phys.org, Scientific Reports


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!