Fél kilométeres aszteroida repül el mellettünk

Fél kilométer átmérőjű (becslések szerint 450-900 méter) aszteroidaKülönleges kövületeket tártak fel, melyek egy pusztító aszteroida becsapódásának nyomait őrzik. repül el a FöldKülönleges kövületeket tártak fel, melyek egy pusztító aszteroida becsapódásának nyomait őrzik. mellett január végén, de nem jelent veszélyt a bolygóAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ra – közölte a NASAFellőtték a NASA új Mars-szondáját. . A 2004 BL86 nevű aszteroida január 26-án, 17 órakor 1,2 millió kilométerre közelíti meg a Földet, azaz körülbelül háromszor olyan messze lesz, mint a HoldElőször észleltek porvihart a Titánon, a Szaturnusz különleges holdján. . Az ismeretek szerint egyetlen hasonló méretű kisbolygó sem közelítette még meg ennyire a Földet. Az aszteroidát, amelyet először 2004-ben pillantottak meg Új-Mexikóból, ezúttal is látni lehet majd teleszkópokkal és erősebb távcsövekkel.

Bár a csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ászok számításai szerint teljesen biztonságos távolságban lesz tőlünk az aszteroida, ha egy ekkora méretű égitest bolygónkba csapódna, jelentős pusztítást végezne, a becsapódásKülönleges kövületeket tártak fel, melyek egy pusztító aszteroida becsapódásának nyomait őrzik. hatását az egész világon lehetne érezni. Tíz kilométeres krátert hozna létre,  jelentősen megnövelné az üvegház-hatást, savas esők, tűzvészek, cunamik pusztítanának mindenütt.

aszteroida

A kép illusztráció!

Egy évvel ezelőtt a 45 méter széles 2012 DA14 aszteroida mintegy 27 800 kilométerre közelítette meg a Földet, ami szintén rekordnak számít az ilyen méretű kisbolygóSosem látott kisbolygó-közelítés péntek este!. k esetében. A kisbolygók vagy aszteroidák a NapÚjabb hatalmas napkitörést észleltek. körül keringő szilárd anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. ú égitestek, néhányuk saját holddal is rendelkezik. Legtöbbjük feltehetően a NaprendszerLakható lehet a tau Ceti egyik bolygója. kialakulásának korai szakaszából származik.

Forrás:MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!