Farkasméretű vidrák éltek egykor Kínában

HatalmasTúlméretezett kutyák. , farkasméretű vidraÖnfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. kövületét tárták fel tudósok Kínában, az állat mintegy 6,2 millió éve élt a mai Délkelet-KínaEldőlt egy 13 emeletes társasház Kínában. meleg, nedves éghajlatú lápvidékének folyóKajakozás a világ legnagyobb folyami barlangjában. iban, tavaiban. A Siamogale melilutra nevű vidra nagyjából 50 kilogrammos és kétméteres lehetett, vagyis nagyobb, mint bármely ma élő “unokatestvére” – olvasható a Journal of Systematic Paleontology című szaklap aktuális számában.

vidra-3Forrás: Cleveland Museum of Natural History/Mauricio Antón

Az ősvidrának óriási őrlőfogai voltak és erőteljes állkapcsa, melyeket valószínűleg kemény dolgok, talán kagylókEgy csaknem 100 millió éves, kihalt tengeri élőlényt is magába záró borostyánkövet találtak. , rákok vagy más puhatestűEgy csaknem 100 millió éves, kihalt tengeri élőlényt is magába záró borostyánkövet találtak. ek héjának összezúzására használt, jól úszhatott sekély, iszapos vízben.

“Úgy véljük, erőteljes állkapcsával roppantotta össze a táplálékállatok12 fantasztikus fotó hatalmas állatcsoportokról. házát, héját, valahogy úgy, ahogy mai rokonai, bár azok kőeszközökkel zúzzák össze a kemény dolgokat. Ha a Siamogale melilutra nem volt elég okos az eszközhasználathoz, akkor talán az egyetlen lehetősége az volt, hogy hatalmas állkapcsa fejlődjön ki, ehhez megnövekedett testméret járult” – magyarázta Xiaoming Wang, a Los Angeles-i Természettudományi MúzeumMegsemmisült a delhi Természettudományi Múzeum teljes gyűjteménye egy tűzvészben. gerinces paleontológiai részlegének vezetője.

vidra-2Forrás: Xiaoming Wang

A kínai Jünnan tartományban fellelt kövületegyüttes egy nagyjából teljes agykoponyából, alsó állkapocsból, fogakból és végtagcsontokból áll. A koponya a kövülési folyamatban évmilliókkal ezelőtt összetört. A kutatók összetett képalkotó eljárások segítségével számíA világ legnagyobb tavai. géppel rekonstruálták és felfedezték, hogy az ősállatÍgy hűsöl a Yorkshire Vadaspark hatalmas szibériai tigrise. koponyájának és fogazatának egyes vonásai a vidráéra, mások a borzéra hasonlítottak.

vidraA koponya számítógépes rekonstrukciója (Forrás: Stuart C. White)

A legkorábbi ismert vidramaradványok mintegy 18 millió évesek. Viszonylag keveset tudunk a faj evolúciójáról, mert kevés kövület került elő. Lehetséges, hogy a Siamogale melilutra nem a legnagyobbMegmenekült a vágóhídtól Ausztrália legnagyobb szarvasmarhája. az ismert ősvidrák között, egy másik, Afrikában előkerült leletegyüttes talán nagyobb egyedé volt. A ma élő vidrák közül a dél-amerikai óriás folyami vidra a legnagyobb, súlya elérheti a 32 kilogrammot.

MTI, livescience.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!