Ezért született már csaknem háromezer kisbaba kisfejűséggel Brazíliában

Már csaknem háromezer csecsemő jött világra kisfejűségBizonyítékot találtak rá, hogy a Zika-vírus képes szaporodni a magzati agyban. gel Brazíliában, amelynek egészségügyi minisztériuma az áprilisban megjelent zikaA véltnél is nagyobb veszélyt jelenthet a Zika-vírus a magzatokra. -lázzal hozza összefüggésbe a születési rendellenességek megszaporodását. A brazil szaktárca december elején jelentette be, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségGyógyíthatóvá válik a sclerosis multiplex. áll a mikrokefáliás (kisfejűség) esetek számának drámai megnövekedése mögött. Elsőként Pernambuco államban figyeltek fel az orvosok arra, hogy a beteg újszülöttek közül többen is megfertőződtek a zika-lázzal a terhesség korai szakaszában.

Kisfejűség

Kisfejűség

A minisztérium nemrég közzétett adatai szerint legalább 2975 gyermek jött világra a súlyos agyi és koponyaelváltozással az országban. A jelentés szerint BrazíliaIsmét növekszik az amazonasi esőerdők irtása Brazíliában. 27 államából 20-ban, 656 városban észleltek mikrokefáliaVégigsöpörhet a Zika-vírus az amerikai kontinensen. -gyanús eseteket. Vizsgálják, hogy a mikrokefália okozta-e további 40 csecsemő halálát.

Kisfejűség

Az Afrikából származó zika-lázVégigsöpörhet a Zika-vírus az amerikai kontinensen. 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens bennszülöttjei között. A betegség megjelenését Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában és Paraguayban is megerősítették az idén. A zika-vírust a sárgaláz, a dengue-lázKínai tudósok által fejlesztett módszer fékezheti meg a veszélyes betegségeket terjesztő szúnyogokat. és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyogA véltnél is nagyobb veszélyt jelenthet a Zika-vírus a magzatokra. hordozza. “Mivel a zika-vírust terjesztő Aedes faj a világ minden részénA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. előfordul, ezért valószínű, hogy a járvány más országokra is átterjed” – olvasható az amerikai járványügyi hivatal (CDC) honlapján.

Kisfejűség

A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. A betegség Délkelet-Ázsiában is felütötte a fejét. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosságHárom halálos kór ellen is hatásos lehet egy új szer. a kór a kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!