Évtizedekig tartó kutatás után végre bizonyítékot találtak az Einstein által 100 éve megjósolt gravitációs hullámok létezésére

Évtizedekig tartó kutatásA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. után tudósok egy nemzetközi csoportja végre közvetlen bizonyítékot talált az Albert EinsteinEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. által száz éve megjósolt gravitációs hullámokTeljesen új utakat nyitott az asztrofizikában a LIGO. létezésére, vagyis a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására. Az óriási jelentőségű felfedezésről az amerikai National Science Foundation, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a LIGOElőször észleltek neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat. (lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium) Tudományos Együttműködés tagjai számoltak be Washingtonban.

David Reitze, a LIGO-kísérletKülönleges égitestekkel tesztelték Albert Einstein elméletét. igazgatója szerint eredményeik újfajta csillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. ászati kutatások előtt nyithatnak utat és megfigyelhetővé tesznek eddig megfigyelhetetlen jelenségeket, például két fekete lyukFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. összeolvadását. A gravitációs hullámok ugyanis egyedi információt hordoznak forrásaikról és a gravitáció természetIzland fekete homokos tengerpartja. éről.

Gravitációs hullámok
SzámíKülönleges, fekete hattyú Győrben. gépes animáció a két feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukHatalmasra nőtt az oroszországi Szolikamszkben kialakult víznyelő. ütközéséből keletkező gravitációs hullámokról (Forrás: MPI)

EinsteinEinstein rejtvénye, amit az emberek 98%-a nem képes megoldani. pár hónappal azután, hogy közzétette általános relativitáselméletEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ét, 1916 júniusában jósolta meg, hogy minden gyorsuló tömeg gravitációs hullámot kelt, és a hullámok annál erősebbek, minél nagyobb az objektum tömege.

Gravitációs hullámokat tehát elsősorban nagyszabású kozmikus események, például szupernóvák vagy összeolvadó fekete lyukakIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. keltenek, a hullámok azonban még ezek esetében is csak olyan parányi – pár kilométeres távolság esetén a proton átmérőjének töredékét jelentő – változásokat okoznak a téridőben, hogy még maga Einstein sem hitt abban, hogy valaha mérhetők lesznek. Közvetve 1974-ben sikerült kimutatni őket, de a tudósok több mint ötven éve keresték a közvetlen bizonyítékot is a létezésükre.

Gravitációs hullámok
Forrás: Wikimedia Commons/National Library of Austria/F. Schmutzer

A LIGO tudósainak két fekete lyuk összeolvadása révén sikerült közvetlenül megfigyelniük a gravitációs hullámokat 2015. szeptember 14-én, egy Földtől 1,3 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. Az esemény során példátlan mennyiségű energia szabadult fel, amelyet a gravitációs hullámok továbbítottak. Az eredeti fekete lyukak tömege 29, illetve 36 naptömeg volt, az összeolvadásukkal keletkezett objektumé azonban csak 62 – mondta Gabriela González, a LIGO tudományos együttműködésért felelős vezetője, a Louisianai Állami Egyetem kutatója.

Forrás: LIGO/Caltech/MIT/Sonoma State (Aurore Simonnet)

A LIGO világ egyik legérzékenyebb tudományos műszere, amely a közelmúltban esett át nagyszabású fejlesztésen. Az egymilliárd dolláros szerkezet két egyforma, négy kilométer hosszú lézerdetektorból áll, amelyeket a Caltech és az MIT épített abból a célból, hogy a Földet elérő gravitációs hullámok által okozott rezgéseket észleljék.

A detektorok egyike a Louisiana állambeli Livingstonban, a másik a Washington állambeli Hanfordban van, és a proton méreténél tízezerszer kisebb változásokat képesek mérni a téridőben.

Gravitációs hullámok
Forrás: LIGO

Az adatokat nemzetközi összefogásban értékelik, az együttműködésben magyar kutatócsoportok is közreműködnek: köztük a Frei Zsolt asztrofizikusGyorsabban nőnek a fekete lyukak. által irányított Eötvös Gravity Research Group és a Wigner Fizikai Kutatóközpont, amelynek munkatársai a LIGO és az Olaszországban működő VirgoElőször észleltek neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat. detektorElőször mutatta ki a szellemrészecskék nyomát a CERN különleges neutrínódetektora. közös adatfeldolgozásában vettek részt.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!