Évente 1,4 millió ember halálához vezetne, ha kihalnának a méhek

Súlyos következményekkel járna a méhekElképesztő makro fotók méhekről. kihalása az emberiségre: a növényeket szorgosan beporzó rovarokSzöcskegombóc, méhlárva taco, lepkemousse - új szakácskönyvvel népszerűsítik a rovarok fogyasztását. eltűnése évente 1,4 millió ember halálához vezethetne, mivel világszerte sokkal kevesebb gyümölcs, zöldség és gabona teremne – derül ki a The Lancet című orvosi folyóEl Santuario de las Lajas - katedrális a szurdok felett. irat tanulmányMiben gyökerezik az erőszakra való hajlam?. ából. A Harvard Egyetem T.H. Chan Közegészségügyi Karának kutatói Samuel Myers vezetésével a csütörtökön közzétett írásukban azt igyekeztek feltárni, milyen hatása lenne a méhek, a dongók és a növények beporzását végző más rovarok kihalásMár a zsiráfok is veszélyben vannak. ának. A tudósok becslései szerint az állatok eltűnése a gyümölcsök termését világszerte 23 százalékkal, a zöldségekét 16 százalékkal, a dió- és gabonafélékét pedig 22 százalékkal vetné vissza.

Méhek
Fotó: wikipedia

A kutatók úgy vélték, a kisebb mértékű zöldség- és gyümölcskínálat az A-vitamin és a folsavként ismert, vízben oldódó vitaminok hiányához vezetne. Ezek a tápanyagok különösen a terhes nők és a gyerekek számára fontosak, de a szakértők szerint hiányuk a szív- és érrendszeri panaszok és a rák bizonyos fajtáinak nagyobb mértékű elterjedéséhez is vezethetnek.

Az A-vitaminhiány a szegényebb országokban a jelenlegihez képest további 71 millió embert érintene, és további problémákhoz vezethetne a nagyon kevés A-vitaminhoz jutó mintegy 2,2 milliárd ember életében. A folsavhiány a FöldA sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a Föld forgásának lassulását. további 173 millió lakosát érintené, és 1,23 milliárd, folsavhiánnyal küzdő ember gondjait erősítené fel. A tudósok becslései szerint ez évente 1,42 millió halálesetet is okozhatna. Ha a méhpopuláció a felére esne vissza, az évi 700 ezer ember halálával járna.

Méhek
Fotó: wikipedia

Az emberiség által fogyasztott élelmiszerek 30-40 százalékához beporzás szükséges, amelynek a gazdasági értékét 2005-ben egy francia-német kutatócsoport 153 milliárd euróra becsülte. A méhpopuláció nagymértékű csökkenése emiatt is évek óta aggodalomra ad okot. Egyelőre nem sikerült fényt deríteni a méhek pusztulásának okára. Néhányan a rovarok természetes életterének szűkülésével, mások a rovarirtók használatával magyarázták a jelenséget.

Méhek
Fotó: wikipedia

Méhek
Fotó: wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!