Északabbra vándorolnak az Alpok vonulatai

Az AlpokA gleccserek olvadása miatt emelkedik az Alpok. vonulatai évente átlagosan fél milliméterrel sodródnak északabbra és 1,8 milliméterrel nőnek – írják az Earth System Science Data című szaklap aktuális számában megjelent tanulmányukban német kutatók.

Forrás: Wikipedia/Jo Simon/Flickr

A Német Geodéziai Kutatóintézet munkatársai a lánchegység német, osztrák, szlovén, olasz, francia és svájci területén lévő több mint 300 GPS-antenna mérési adatait elemezték. Tizenkét éve minden állomás 15 másodpercenként meghatározza pozícióját.

“Az adattömeg a geodézia aranybányája. Segítségével pontosan megmérhetjük a FöldRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. felszínét, felismerhetjük a változásokat” – mondta Florian Seitz, a tanulmányNagyobb a károsanyag-kibocsátása a bitcoinnak, mint Jordániának. társszerzője.

Forrás: Wikimedia Commons/Ncsakany
Forrás: Wikimedia Commons/Marco Tesch

Most először szemléltették számíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. gépes modellel a teljes alpesi térség dinamikáját. A modell mind a hegység nagy mozgásainak irányát, mind a regionális sajátosságokat feltárja, többek között megmutatja, hogy az Alpok egyes részei akár évi 1,3 millimétert is “megtesznek” északkeleti irányba. Dél- és Kelet-Tirolban ez a mozgás egy keleti irányú rotációval találkozik, a két ellentétes erő itt összenyomja a hegységet.

Forrás: Wikimedia Commons/Fantasy

Az emelkedés sem egyenletes mindenütt: a Nyugati-Alpok déli részén kisebb mértékű, a Középső-Alpokban, az osztrák-svájci-olasz határ környékén a legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. , több mint két milliméter évente. A mozgások a magashegység képződésének következményei, a kutatók hangsúlyozták: az Alpok kialakulása mintegy 200 millió évvel ezelőtt kezdődött és a mai napig is tart.

Forrás: Wikimedia Commons/Gewetz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!