Érzelmi testtérképet készítettek finn kutatók

Finn kutatók olyan testtérképeket készítettek, amelyek részletesen mutatják be, hogy hol váltanak ki érzékelhető változásokat a testben a pozitív és negatív érzelmek. A finnországi Aalto Egyetem munkatársainak kutatása azért is jelentős, mert 700, különböző nemzetiségű: finn, svéd, tajvani önkéntes vett részt a vizsgálatban. Így eredményeik statisztikailag is megbízhatóak és az is kiderült belőlük, hogy az érzelmekre adott testi reakciók nyelvtől és kultúráEltűnt egy boszniai tó vize. l függetlenül szinte azonosak, tehát az érzelmekre adott fiziológiai válaszok egyformán vannak kódolva minden emberben- írja az origo.hu.

A térképekből kiderül, hogy kizárólag a boldogság és szerelem vált ki fokozott reakciót az egész testben, a szomorúság pedig minden érzést csökkent, kivéve a szívnél, illetve az arc egyes részein. A depresszió az érzetek teljes hiányával jár. A szégyenérzés a fej és az arc fokozott érzetével, a szív és a gyomor remegésével és a végtagok zsibbadásával jár. A kutatók remélik, hogy az ezekhez hasonló térképek segíthetnek az érzelmi rendellenességek diagnosztizálásában és kezelésében is a jövőben. A szakemberek előtt álló következő feladat annak kiderítése, pontosan miért és hogyan váltanak ki ilyen fiziológiai reakciókat az egyes érzelmek.

Érzelmi testtérkép

Hangsúlyozni kell, hogy ezek a hasonlóság ellenére nem hőtérképek, hanem az egyes érzelmek által kiváltott élettani reakciók intenzitását jelzik az adott testterületen.

A testtérkép készítése:

A kutatásElőször sikerült visszafordítani az Alzheimer-kórral összefüggő memóriaromlást. során különféle pozitív és negatív érzelmeket kiváltó képeket, videókat, és történeteket mutattak a résztvevőknek, különböző érzelmi helyzeteket idéztek elő, hogy különböző érzelmi hatásokat váltsanak ki a résztvevőkből. Ezt követően be kellett jelölniük egy számítógépen, két emberi sziluetten, hogy a testük mely pontján éreztek valamilyen ingert. Az egyiken pirossal és sárgával kellett jelölniük azt a területet, ahol felerősödtek az impulzusok, a másikon kékkel kellet jelölni, ahol csökkentek a testérzetek, vagy elnehezülést érzékeltek, illetve feketével azt, ahol épp semmit nem éreztek. A kutatók egyesítették a két sziluettet, majd az összes résztvevő rajzát átlagolva elkészítették a végleges térképeket.

Így készültek az érzelmi testtérképek:
Érzelmi testtérkép

A tanulmány szerzői, Lauri Nummenmaa, Enrico Glerean, Riitta Hari és Jari Hietanen szerint a test és érzelmek kapcsolatának ismerete sokat segíthet abban, hogy beazonosítsuk, és jobban megértsük a saját érzelmeinket.

Forrás:origo.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!