Erős napviharba kerül a Föld, ami még a hétvége előtt ideérhet

A NASA17 000 képből álló, 4K felbontású time lapse felvétel készült a Napunkról. Napdinamikai Obszervatóriuma (Solar Dynamic Observatory) észlelte a napkitörést (flert), a műholdAz űrből számolják meg a bálnákat a kutatók. adatai szerint azonban a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy központi csillagunkból kilökődő töltött részecskék túlnyomó része a Földtől északra süvítenek el és nem okoz bolygóKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. nkon komolyabb zavarokat – tájékoztatott az MTI.

napvihar

A részecskék közepes, óránként 4,02 millió kilométeres sebességgel száguldanak, ez azt jelenti, hogy legkorábban pénteken érik el a Földet.

cme_anim

Tom Berger, az űridőjárás-előrejelzési központ igazgatója hangsúlyozta, hogy több éve nem figyeltek meg ilyen intenzitású napvihart, ám mivel a töltött részecskék túlnyomó hányada elkerüli a Földet, legfeljebb kisebb zavarokat okozhat a műholdak működA ködben úszó Grand Canyon. ésében és a rádióforgalomban. Előfordulhatnak kisebb ingadozások a villamosenergia-hálózatban, mivel a napvihar kihat a FöldA Föld mágneses pajzsának kilyukadását rögzítette egy indiai űrteleszkóp. mágneses terére is. Amikor eléri a bolygónk mágneses pajzsA Föld mágneses pajzsának kilyukadását rögzítette egy indiai űrteleszkóp. át, geomágneses viharokra és sarki fényre is számítanak a szakemberek. Ha a sarki fényÍgy néz ki a gyönyörű északi fény egy repülő ablakából - lenyűgöző videó. alacsonyabb földrajzi szélességekre is lehúzódik, akkor az sem kizárható, hogy MagyarországHazánkból is látványosnak ígérkezik a napfogyatkozás. területéről is láthatjuk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!