Érintetlen római szarkofágot találtak szántás közben Környe határában

Környe határában szántás közben egy még érintetlen szarkofágot találtak, mely egy 1700 évvel ezelőtt élt nő sírja volt – mondta el a tatai Kuny Domokos Múzeum régész főmuzeológusa az MTI-nek. A márgából készült koporsó 40 centis mélységben volt, csak ekétől származó sérülések voltak rajta. Belsejében a csontok anatómiai rendben feküdtek, a halott mellé szokatlanul sok, hét illatszeres üvegcsét helyeztek el – ismertette a leletA valaha élt legnagyobb krokodil koponyáját találták meg Tunéziában. részleteit László János. A régész hozzátette, a felfedezésA valaha élt legnagyobb krokodil koponyáját találták meg Tunéziában. azért is ritkaKülönleges égi tünemény - kilenc órán át volt látható egy szivárvány Tajvanon. , mert a környéken, település közvetlen közelében még nem fordult elő ilyen leletanyag. A szarkofágban több bronz ruhakapcsot és díszítményeket találtak. A kőkoporsón felirat nem volt, így az elhunytról csak a vele eltemetett tárgyak alapján lehet ismereteket szerezni.

szarkofagForrás: kornye.hu

Környénél a rómaiak száz évvel a birodalom bukása előtt, a 360-as években négy méter vastag falú erődAït Benhaddou - erődített marokkói falu. öt emeltek, melynek első falait és bástyáit az 1930-as években találták meg, amikor a halastavat leengedték. A falak zavarták a halgazdaságot, ezért fel akarták robbantani a maradványokat. A lelet értékét felismerve a község akkori főjegyzője értesítette a Magyar Történeti (ma Nemzeti) Múzeumot, melynek munkatársai megakadályozták a további pusztítást.

A Pannóniában épült tíz, úgynevezett belső-erőd közül a környei a legnagyobb, a falak több mint 90 ezer négyzetméternyi teret fogtak közre. Az erődön átfolyt az Által-ér, a létesítményben sok állatot tartottak. Nagy kiterjedése ellenére a belső-erődök közül ásatásra a legkedvezőtlenebb, mert a faluJúzcar, a spanyolországi hupikék falu. teljesen ráépült a római romokra, így egybefüggő feltárásSzarmata sírokat tártak fel Monor határában. nem végezhető. A római falak az 907-es bánhidai csataA manilai mészárlás - a II. világháború egyik legborzalmasabb csatája. idején még álltak, erről számolt be Kézai Simon a Gesta Hungarorum-ban. “Ezt a Szvatoplukot azután a magyarok… váratlan rajtaütéssel a Rákos folyóRégészeti kincsek kerültek elő a megapadt Dunából. nál, Bánhida mellett egy bizonyos városban, melynek még most is állnak romjai, egész hadseregével együtt megsemmisítették… E városRégóta lakatlan szellemfalvak Olaszországban. romjai még ma is láthatók“.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!