Elszabadult egy védőpanel az űrséta során

Hat óra negyvennyolc percet töltött az űrben a Nemzetközi ŰrállomásÍgy néz ki az idei év legveszélyesebb hurrikánja a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. (ISSElindult az űrállomásra a Cygnus teherűrhajó. ) két amerikai asztronautája, Shane Kimbrough és Peggy Whitson, és bár a NASA99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. szerint sikeresen teljesítették a feladatukat, eközben elszabadult egy védőpanel.

urallomas-2Nemzetközi Űrállomás (Fotó: NASA)

Az űrséta alatt a két űrhajós csatlakoztatta a kábeleket a PMA-3 kódjelű hermetikus adapterhez, amelyet egy korábbi űrsétán tettek át a Tranquility lakómodulról a Harmony modulra. Emellett el kellett helyezniük a Tranquilityre négy, mikrometeoritok és hősugárzás elleni védelmet nyújtó panelt arra a helyre, ahonnan előzőleg leszerelték az adaptert. A feladat végrehajtása közben azonban az egyik védőpanel “elúszott” az egyik asztronautáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l. A NASA szerint az elszabadult alkatrész nem jelent veszélyt sem az űrhajósokra, sem az ISS-re, mivel előtte halad. Az űrbázisról készített felvételeken mozdulatlan fénypontnak látszik csupán. Egy ilyen védőpanel súlya 8,1 kilogramm, szétterített állapotban 1,5-szor 0,6 méteres és mintegy öt centi vastag.

urallomas-4Fotó: Wikipedia/ NASA

Három védőpajzsot az asztronautáknak sikerült a helyükre tenni, az elveszett negyediket pedig az említett adapter fedelével helyettesítették, amely ugyanolyan anyagból készült. Erről az űrséta ideje alatt hozott döntést az irányítóközpont. Többször előfordult már az ISS történetében, hogy asztronautákA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. különféle alkatrészeket vesztettek el az űrséták idején, nyolc éve egyikük egy szerszámos ládát hagyott veszni.

Ez volt egyébként Peggy Whitson nyolcadik űrsétája, és ezzel űrhajósnő-rekordot döntött. A majd hétórás űrséta nagyjából felénél Whitson ráadásul megdöntötte az űrsétán töltött legtöbb idő – 50 óra és 40 perc – rekordját is a nők között.

MTI, NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!