Először találtak Föld méretű bolygót egy csillag életre alkalmas zónájában

Először fedeztek fel FöldA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. méretű bolygóSzázhetven éve fedezték fel a Neptunuszt. t egy másik csillagFantasztikus tények a Világűrről. körüli életre alkalmas zónában kutatók, akiknek a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint a vízJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. folyékony halmazállapotú lehetne az égitest felszínén.A folyékony formában előforduló víz alapvető feltétele az élet jelenleg ismert formájának, a földön kívüli intelligencia keresésével foglalkozó amerikai Seti Intézet Elisa Quintana által vezetett szakemberei azonban nem találták jelét víznek vagy életnek a bolygón.

1

A KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. 186f koncepciórajza (Fotó: NASARekordot döntött a legveszélyesebbnek tartott aszteroidát vizsgáló űrszonda. Ames/SETI Intézet /JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. )

A Kepler-186f katalógusjelű égitest a legkülső egy 490 fényévnyire lévő naprendszernek a NASA Kepler-űrteleszkópja által észlelt öt planétája közül és az adatok szerint átmérője mindössze 10 százalékkal nagyobb a Földénél. “Ez az első egyértelműen Föld méretű bolygó, amely egy másik csillag körüli életre alkalmas zónában van” – hangsúlyozta Quintana az intézet által kiadott közleményben. Életre alkalmas zónának egy csillag környezetének azt a tartományát tekintik, amely se nem túl hideg, se nem túl meleg ahhoz, hogy a víz folyékony halmazállapotú legyen.

2

A Seti Intézet szerint az eddig felfedezett nagyjából 1800 exobolygó közül hozzávetőleg húsz kering a csillaga körüli élhető zónában, de ezek mindegyike jóval nagyobb a Földnél, így nem dönthető el egyértelműen, hogy a Földhöz, a Marshoz és a Vénuszhoz hasonló szilárd felszínű bolygók, vagy a Neptunuszhoz és az Uránuszhoz fogható gázplanéták.

3

A bolygók keletkezését ábrázoló modellek szerint a Föld átmérőjének legfeljebb másfélszeresével bíró bolygók körül nem alakul ki a NaprendszerFél kilométeres aszteroida repül el mellettünk. gázóriásaira jellemző vastag gázburok – mutatott rá a NASA Kepler-programjában dolgozó Thomas Barclay. Ennek megfelelően a Kepler-186f valószínűleg kőzetbolygó, ebben a tekintetben pedig a Földhöz, a Vénuszhoz és a Marshoz hasonlít. – írja az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!