Először próbálnak lencsevégre kapni egy Földhöz hasonló, Naprendszeren kívüli bolygót

Először próbálnak lencsevégre kapni a csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászok egy Földhöz hasonló exobolygóVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. t, amelyről úgy sejtik, hogy a földi értelemben vett élet található rajta. A Project Blue (Kék projekt) elnevezésű magánmisszió célja egy mosógépméretű űrteleszkóp megépítése, amelyet a hozzánk legközelebbi csillagrendszerre, az Alfa CentauriÁtalakítják a chilei óriásteleszkópot, hogy hatékonyan tudja kutatni a potenciálisan lakható bolygókat. ra fognak ráirányítani a csillagászok annak reményében, hogy sikerül lefotózni egy vagy két olyan sziklás bolygóFagyos szuperföldet fedeztek fel a Föld szomszédságában. t, amelyen akár a földi értelemben vett élet is található – írta a The Guarian.

exobolygoForrás: ESO/M. Kornmesser

Amennyiben a projekt sikerrel jár, amire koránt sincs garancia, akkor az elkészült fotó méltó riválisa lesz az amerikai űrkutatási hivatal (NASAA tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt a Hubble egy fekete lyuk körül. ) Voyager21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. -1 űrszondája által 1990-ben készített Halványkék pötty című fényképnek, amely FöldEgy évtizede nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars. ünket ábrázolja 6 milliárd kilométer távolságból.

voyager-1 Voyager–1 (Forrás: NASA/JPL)

Az 1980-as évek óta a csillagászok több mint háromezer exobolygót – Naprendszeren kívüli bolygóÉlet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón. t – fedeztek fel, ám mindegyikük létezését csupán közvetett mérésekre alapozzák. Soha senki nem készített még képet ilyen távoli világról. Az új misszió egyebek között a NASA KeplerElőször találtak Föld méretű bolygót egy csillag életre alkalmas zónájában. űrteleszkópjának megfigyeléseire épül: az űrtávcső számos olyan távoli planétát talált már, amely a csillaga körüli “lakható zónában” kering, ahol a hőmérséklet lehetővé teszi a cseppfolyós vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. jelenlétét.

“Az exobolygókHárom új planétát fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája. kutatásának elmúlt tíz évében kiderült, hogy rengeteg kis bolygó van a világűrben. Most azt próbáljuk kideríteni, hogy ezeken van-e élet vagy sem” – mondta Jon Morse, a NASA asztrofizikai részlegének korábbi vezetője, a mostani misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. t részben irányító BoldyGo Institute vezérigazgatója. A misszió várható költsége kevesebb mint 50 millió dollár lesz.

exobolygo-2Forrás: NASA/ Ames/JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről.

Amennyiben minden jól halad, akkor a teleszkópÁtalakítják a chilei óriásteleszkópot, hogy hatékonyan tudja kutatni a potenciálisan lakható bolygókat. két éven át fogja fürkészni a Földtől mintegy 40 billió kilométerre – 4,4 fényévre – található Alfa Centauri hármascsillag-rendszert. A csillagászok szerint a teleszkóp legjobb esetben is csak egy sötétségben megbúvó magányos foltot fog lencse végre kapni, de már az is úttörő jelentőségű lenne. Egy ilyen halvány ábrából a tudósok kikövetkeztethetnék a planéta keringési pályáját, hozzávetőleges méretét és színét. Amennyiben pedig a bolygó kék színű lesz és a “lakható zónában” kering, akkor óriási az esély rá, hogy víz is található a felszínén és légköre is van.

bolygo-2Forrás: Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo

MTI, The Guarian


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!