Először figyeltek meg sarki fényt a Naprendszeren kívül

Először figyeltek meg sarki fényt Naprendszeren kívül amerikai csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászok. A LSR J1835 3259 katalógusjelű égitesten 10 ezerszer erősebb a jelenség, mint az eddig ismert legerősebb a Jupiteren – írta a Nature tudományos folyóiratban kollégáival Gregg Hallinan, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója. A több mint 18 fényévnyire lévő LSR J1835 3259 egy barna törpeMegtalálták a legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpét. . A barna törpék olyan égitestek, amelyek tömege túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre és így a Naphoz hasonló valódi csillagokká váljanak.

sarki-feny-2
Illusztráció (Forrás: Chuck Carter and Gregg Hallinan/Caltech)

Gregg Hallinan és csoportja különböző hullámhosszokon figyelték meg a sugárzást Új-Mexikóból, egy socorrói obszervatóriumból. A tudós szerint az általuk látott mágneses aktivitás erős sarki fényFantasztikus légköri jelenségek egyetlen látványos videóba sűrítve. , minden ezt támasztja alá. Elméletek szerint hasonló sarki fény vélhetően megfigyelhető olyan exobolygóÉlet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón. knál, amelyek tömege nagyobb a Jupiternél.

A sarki fény a FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. ön a bolygó északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék – elsősorban protonok és elektronok – által keltett időleges fényjelenségA gyönyörű északi fényben gyönyörködhettek Amerikában. . Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre. A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak, kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. Még nem egyértelmű az, hogy a barna törpén mi kelti a sarki fényt – írták a tudósok.

sarki-feny
Forrás: Chuck Carter and Gregg Hallinan/Caltech


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!