Először alkalmazta éles helyzetben a Heimlich-fogást a 96 éves Heimlich

Először alkalmazta egy idős, fuldokló nő megmentésére a róla elnevezett Heimlich-fog232 fogát húzták ki egy indiai fiúnak. ást a ma már 96 éves Henry Heimlich nyugdíjas sebészorvos. A cincinnati orvosEgy német orvos elhagyatott háza. egy helyi lapnak adott interjúban mesélte el, hogy bár annak idején számtalanszor mutatta be, hogyan kell alkalmazni az életmentő manővert, éles helyzetben még sohasem hajtotta végre.

A nyugdíjas mellkassebész egy cincinnati idősotthonban él. Az intézmény egyik alkalmazottja elmondta: Heimlich éppen abban a szobában volt, ahol egy 87 éves nő fuldokolni kezdett. Az orvos a fogást végrehajtva egy hamburgerfalatot távolított el a légcsövéből, és az idős nő gyorsan jobban lett.

heimlich

Heimlich elmondta, hogy a történtek után még jobban átérzi, milyen csodálatos, hogy sok életet lehet megmenteni ezzel az eljárással. A Heimlich-fogást vagy Heimlich-manővert akkor szokták alkalmazni, ha valaki félrenyel, és a tárgy teljesen elzárja a légcsövét. Az elsősegélynyújtó a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, majd kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összenyomja a tüdőt, s az így megnövekedő légnyomással kipréseli a félrenyelt dolgot.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!