Elkobozhatja a rendőrség Iránban azt az autót, amelyben nem megfelelően öltözött nő ül

A jövőben elkobozhatja a rendőrség Iránban azt az autót, amelyben fejkendőt nem vagy nem megfelelően viselő nő ül – közölte a teheráni közlekedésrendészet feje az ISNA iráni hírügynökséggel. “Ha a járműben olyan nő ül, aki nem megfelelően viseli a kendőjét vagy leveszi, a törvények szerint az autót lefoglalhatja a rendőrség” – hangoztatta Tejmur Hosszeini rendőrfőnök. Eddig ezért nem járt büntetés. A jövőben ezek az esetek bíróság elé kerülnek, és a tulajdonos csak az ítélet után kaphatja vissza autóját – mondta Hosszeini, aki nem tért ki az elkobzás időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. tartamára.

Irán

Az 1979-es iszlám forradalomAz 1956-os forradalom ritkán látott képeken. óta Iránban minden nőt fejkendő, fátyol viselésére kötelez a törvény, akkor is, ha külföldi állampolgár. Az 1990-es évek közepe óta a szokások időről időre lazultak, ezért a rendőrség az utóbbi években egyre erőteljesebben lépett fel a szabály elleni vétség esetében. Elsősorban Teherán északi részének előkelőbb negyedeiben fordul elő gyakran, hogy a női sofőröknek a vállára “csúszik” a kendőjük. A konzervatívok véleménye szerint a nők ráadásul gyakran túl provokatívan öltözködnek.

A mérsékeltnek számító, 2013 júniusában megválasztott elnök, Haszan Róháni politikai és társadalmi nyitást ígért az öltözködési szabályok területén is. Ez ellen azonban zúgolódnak a keményvonalasok, akik az iszlám forradalomÍgy öltözködtek az iráni nők az iszlám forradalom előtt. ideáljaihoz való visszatérést sürgetik.

Irán

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!