Elkészült az új csernobili szarkofág, elkezdték ráhelyezni a sérült blokkra

Befejeződött az új acélszarkofágHelyére került az új csernobili szarkofág, ami 100 évre zárja le a katasztrófa helyszínét (videó). építése a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége által sújtott csernobili atomerőműben, a szakemberek megkezdték a létesítmény “rátolását” a sérült atomreaktorra – jelentették ukrán hírforrások. Az árkád formájú szerkezet 36 ezer tonnát nyom, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, a világ legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. mozgatható kupolája. 1,5 milliárd euróba került, és várhatóan 100 éven át nyújt majd védelmet a radioaktív sugárzásA tiltott csernobili zónából készít videókat egy kutatónő. ellen.

csernobil-2Fotó: Wikipedia/flickr.com/Kuba Danecki

Az ukrán környezetvédelmi minisztérium közlése szerint a munkálatok várhatóan négy napon át tartanak, összesen 33 órát vesznek igénybe. Az építményt 327 méterrel kell “odébb tolni” az erre a célra épített síneken, hogy teljesen befedje a sérült négyes energiablokkot.

csernobil-4Forrás: MTI

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőműA legrémisztőbb radioaktív kockázatok Európában. vi katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka 1 óra 23 perckor következett be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában egy kísérlet során. Vegyi és gázrobbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, a levegőbe egyes adatok szerint radioaktívÍgy borította be Európát a csernobili atomfelhő. anyagok tonnái kerültek, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét. A mintegy két hétig égő tűz miatt további veszélyesA legrémisztőbb radioaktív kockázatok Európában. anyagok szabadultak fel. A balesetHatalmas robbanások rázták meg a kínai Tiencsin városát. következtében egyes becslések alapján több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúHirosima és Nagaszaki az atombomba ledobása után - megdöbbentő fotók az iszonyatos pusztításról. ban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után.

csernobil-5Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia/Diana Markosian/One Day in the Life of Chernobyl

A sérült blokk fölé akkor egy átmeneti vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota folyamatosan romlott, repedések keletkeztek rajta. A hosszabb távú védelmet jelentő modern szarkofág építését a francia Novarka konszern végezte, a munkálatok 2011 áprilisában kezdődtek. A költségek fedezéséhez UkrajnaCsernobil elhagyatott kórháza 27 évvel a baleset után. az elmúlt években jelentős támogatásokat kapott az Európai Uniótól, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD), európai országoktól, továbbá Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is.

csernobilFotó: Wikipedia/Carl MontgomeryFlickr 

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!