Elkerüli a Földet a májusi napkitörés

A NASAÉlesebb és részletesebb fotót készítettek a Teremtés oszlopairól. műholdja óriási napkitörést fotózott és videózott le május 1-jén. A napkitörésA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. több mint 2,5 órán keresztül tartott. Egy ehhez hasonló kitörés több milliárd tonna anyagot lövel az űrbe több millió kilométer/órás sebességgel.

Napkitörés

Fotó: NASA

Ha a FöldA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. irányába tartanak a kitörések, az erősebbek zavart okozhatnak a kommunikációban. Szélsőséges esetekben akár károkat is okozhatnak a távközlési műholdakban. A Solar Dynamics Observatory megfigyelései szerint a mostani napkitörés nem veszélyezteti a Földet, egyszerűen azért, mert más az iránya.

A NapA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. felszínén a viharok aktivitása 11 éves ciklusokban erősödik és gyengül, jelenleg éppen a felfutó szakaszban egy ciklus csúcspontja előtt vagyunk. Az idei évre azt jósolják, hogy a távközlési műholdakat komolyan megzavaró, esetleg meg is károsító napviharokkal kell szembenéznünk.

A napkitörés plazmafelhőjében érkező nagy energiájú, töltött részecskéket általában eltéríti a Föld magnetoszférája, azonban a két mágneses pólus környékén reakcióba léphetnek vele, ezzel pedig geomágneses viharokat gerjesztenek. Ilyenkor a Napból érkező részecskék ütköznek az atmoszféra gázatomjaival, ionizálják azokat, amire a levegőben levő oxigénBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. és nitrogén fénykibocsátással reagál – ezt nevezzük sarki fénynek.

Forrás:Index


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!