Elindították az űrszondát, mely a potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroidát fogja vizsgálni

A floridai Cape CanaveralElindult az űrállomásra a Cygnus teherűrhajó. Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este útjára bocsátották az amerikai űrhivatal (NASA99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. ) OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondáját. Az űrszonda feladata a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő BennuHamarosan űrszondát indít a NASA, hogy kiderítsék milyen titkokat rejt a Bennu aszteroida. aszteroidaKülönleges aszteroida kering a Naprendszerben. vizsgálata lesz. A Bennut még 1999-ben fedezték fel az űrkutatók. A kisbolygó hatévenként halad el a FöldHarminc éve nem látott méretűre zsugorodott az ózonlyuk az Antarktisz felett. mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe.

bennuForrás: NASA

Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a NaprendszerVízóceán lehet a Titán mélyén. és a FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. , valamint az élet kialakulásának titkához. Az űrszonda a számítások szerint két esztendőn keresztül „utazik” majd, mire a Bennuhoz ér, két esztendőn keresztül kering körülötte, és a tervek szerint 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz majd, melyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz majd meg. A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét – a kutatók reményei szerint – szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves Kőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. zettörmelék borítja.

osiris-rex-2Forrás: NASA

Az indítás napján tiszta idő volt Floridában, ezért már a felbocsátás első kísérlete sikeres volt. Ha nem lett volna az, akkor csupán 34 napA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. múltán lehetett volna ismét próbálkozni az indítással. Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!