Elhunyt Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus

A brit elméleti fizikusAz űrbe sugározták Stephen Hawking szavait - a legközelebbi fekete lyuk a célpont. 76 éves korában hunyt el, a hírt a családja jelentette be. Stephen HawkingIjesztő jóslattal állt elő Stephen Hawking. , akit elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája tett ismertté, számos populáris tudományos könyvNyolc könyv, amit a világ egyik legnépszerűbb tudósa szerint mindenkinek el kell olvasnia. szerzője is volt.

“Mély szomorúsággal közöljük, hogy szeretett apánk ma elhunyt. Nagyszerű tudós volt, és különleges ember, akinek munkája és hagyatéka még sokáig velünk lesz” – írták gyerekei, Lucy, Robert és Tim.

Közleményükben gyermekei Hawking bátorságát és kitartását méltatták, és azt írták, humorával világszerte sokakat inspirált. “Egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzumAz univerzum leggyorsabban növekvő fekete lyukát fedezték fel. , ha nem lenne olyan emberekA világ 5 legbizarrabb pechsorozata. otthona, akiket szeretsz. Örökre hiányozni fog.”

A korunk egyik legnagyobb elméjeként, az “asztrofizika popsztárjaként” is emlegetett tudós 1942. január 8-án született Oxfordban. Tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel. Kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait CambridgeEgy hét alatt kétmillióan voltak kíváncsiak Stephen Hawking doktori értekezésére. -ben folytatta, ahol 1966-ban szerzett doktoriEgy hét alatt kétmillióan voltak kíváncsiak Stephen Hawking doktori értekezésére. fokozatot Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett.

Kezdetben bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült, a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudta már csak megosztani gondolatait másokkal. Bár az orvosok rövid időt jósoltak neki, csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségRoona Begum - a legnagyobb fejű kislány. ével, amely testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.

Nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, a tudományokban járatlanok számára is élvezhető könyv tette széles körben ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, 30 millió példány kelt el belőle. Hawking szerepelt már rajzfilmekben, sorozatokban, lemezeken is.

A Hawking életét feldolgozó, a “Mindenség elmélete”  című film előzetese.

2001-ben jelent meg Az univerzum dióhéjban című munkája, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi fajnak nincs jövője, ha nem terjeszkedik a világűrben. 2005-ben adta ki első könyvének átdolgozott, kibővített változatát Az idő még rövidebb története címmel. 2010-ben megjelent A nagy terv című könyve azért kavart vitát, mert azt fejtette ki, hogy a világegyetemFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. keletkezése a fizika törvényeivel megmagyarázható, így nincs szükség a Teremtőre.

Tavaly ingyen hozzáférhetővé tette 1965-ben készült doktori értekezését, amelyre a közzétételt követő első héten több mint kétmillióan voltak kíváncsiak.

Hawking számos kitüntetés birtokosa, harminckét évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, harminchét évesen megkapta Cambridge-ben a matematika tanszék Lucas-professzori (tanszékvezetői) posztját, amelyet Newton is betöltött. 2009-ben nyugdíjba vonult, de professor emeritusként folytatta munkáját a Cambridge-i Egyetemen, a relativitáselmélettel és gravitációval foglalkozó csoportot vezette.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!